.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 15:19

Στο τραπέζι «φόρος ελαστικών» για την μείωση της ρύπανσης

Λες και τα ελαστικά μοτοσυκλέτας δεν είναι ήδη πανάκριβα.

Μία τρομακτική είδηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας από την Μεγάλη Βρετανία, μας κάνει να σκεφτόμαστε: Πόσο εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι απλοί αναβάτες μοτοσυκλέτας, θα πληρώνουμε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ την μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν άλλοι. Και, συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές των μοτοσυκλετών και των ελαστικών μας.

Σύμφωνα με είδηση από την Αγγλία, επί τάπητος έχει πέσει ζήτημα εισαγωγής «φόρου ελαστικών». Με απλά λόγια, αν και οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, μιλάμε για ένα καπέλο-χαράτσι, όπως θέλετε πείτε το, στα ελαστικά που εκπέμπουν ρυπογόνα σωματίδια και άλλες ουσίες, στον αέρα. Λόγω της αναπόφευκτης ανάλωσης τους στο οδόστρωμα, τα ελαστικά «εκπέμπουν» αυτές τις ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς, όπως ο μόλυβδος ή ο ψευδάργυρος. Ε, πιθανόν όσα ελαστικά εκπέμπουν από ένα όριο και επάνω, θα «φορολογούνται» -αυξάνοντας αναπόφευκτα την τιμή τους.

Παρά το ότι οι εταιρείες ελαστικών, π.χ. η Michelin, κάνουν ήδη έρευνα στα «πράσινα» και βιώσιμα υλικά κατασκευής ελαστικών, η είδηση προκαλεί ανησυχία. Και αυτό, διότι ουσιαστικά αποτελεί «ποινή» στους τελικούς χρήστες, ενώ αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τα φθηνότερα και λιγότερο καθαρά ελαστικά, καταστρέφοντας το πλεονέκτημα τους.  

H Βασιλική Λέση Αυτοκίνησης της Μ. Βρετανίας, διαμέσου του επικεφαλής πολιτικής της Nicholas Lyes, δηλώνει την αντίθεση της στο πλάνο, λέγοντας: «Αυτός ο φόρος θα κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό, θα προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους στους δρόμους, αφού θα αποτρέψει τους οδηγούς από το να αλλάξουν ελαστικά, ακόμα και αν τα χρειάζονται. Αν εφαρμοστεί στο επίπεδο του τελικού καταναλωτή, θα φορολογήσει υπερβολικά τα φθηνά ελαστικά, που φθείρονται και εκπέμπουν σωματίδια γρηγορότερα από τα άλλα, στην ατμόσφαιρα. Το να κάνεις τα φθηνά ελαστικά ακριβότερα, αναμφίβολα θα οδηγήσει κάποιους στο να συνεχίσουν να οδηγούν με ακατάλληλα ελαστικά, διακινδυνεύοντας έτσι την οδική ασφάλεια όλων».

Περαιτέρω σχόλια, δικά σας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 15:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon