.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 15:11

Η Γαλλία θέλει να ρίξει φως στα ψέματα της ηλεκτροκίνησης

Ένας νέος νόμος που σκοπό έχει να σταματήσει την πρακτική του «Greenwashing», στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στην ζωή μας ως μια εναλλακτική πραγματικότητα μετακινήσεων, υποσχόμενη τεράστια μείωση, έως και μηδενισμό των ρύπων. Όμως όλοι πλέον γνωρίζουμε, ότι ακόμα και αν τα ηλεκτρικά οχήματα δεν εκπέμπουν ρύπους άμεσα, η διαδικασία κατασκευής τους αλλά και παραγωγής του ηλεκτρισμού για την κίνηση τους, έχουν έως και σημαντικές εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον. Άρα, ένα όχημα που δεν βγάζει καυσαέρια κατά την χρήση του αλλά έχει ρυπάνει σημαντικά κατά την κατασκευή του, είναι ακόμα «πράσινο»; Όχι, λέει η Γαλλία, η οποία με νέο νόμο επιθυμεί να σταματήσει την πρακτική του «Greenwashing».

Τι είναι το Greenwashing ή «πράσινο ξέπλυμα»;

Πρόκειται για το σύνολο των πρακτικών, κυρίως στο διαφημιστικό κομμάτι, που επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα όχημα ηλεκτρικής κίνησης, ως «ουδέτερο άνθρακα». Αυτό, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν αληθεύει σε πολλές περιπτώσεις, όμως δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ακολουθούν την τακτική αυτή, ουσιαστικά κάνοντας ψευδή διαφήμιση. Παρουσιάζουν, δηλαδή, οχήματα που «και καλά» δεν ρυπαίνουν, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο νέος νόμος κατά του Greenwashing στην Γαλλία - Πρόστιμο έως 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία έχει θέσει έναν νέο νόμο κατά του greenwashing σε ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου. Όπως αυτός προβλέπει, οι εταιρείες θα απαγορεύεται να διαφημίζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα ως «ουδέτερα άνθρακα», αν δεν παρουσιάζουν αναφορά εκπεμπόμενων ρύπων, άμεσων και έμμεσων, που να βεβαιώνει ότι υπάρχει πραγματικό «ισοζύγιο άνθρακα».

Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να καταδεικνύουν όλους τους τρόπους και τις μεθόδους που επιτυγχάνουν το ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα, στις φάσεις της παραγωγής και της επαναφόρτισης του. Αν βεβαιωθεί ότι εταιρεία έκανε ψευδείς ισχυρισμούς, σχετικά με την «καθαρότητα» οχήματος ή οχημάτων της, θα της βεβαιώνεται πρόστιμο έως 100.000 ευρώ!

Πρόκειται για μία κίνηση που θα ικανοποιήσει σίγουρα, τους πιο «σκεπτικιστές» που τονίζουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι τόσο καθαρή όσο φαίνεται. Εμείς, από την άλλη, είμαστε υπέρμαχοι σε οποιαδήποτε εξέλιξη, συμβάλλει στην αποκάλυψη της πραγματικότητας και στην πορεία προς μια πραγματική βελτίωση, του περιβαλλοντικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 15:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon