.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 10:27

Τέλη Κυκλοφορίας 2023 – Από τον Απρίλιο επανέρχεται η πληρωμή ανά μήνα

Ενόψει Πάσχα (16/4) η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει την αναλογική εξόφληση τελών κυκλοφορίας νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Το μέτρο της αναλογικής πληρωμής τελών κυκλοφορίας μπήκε στις ζωές μας πριν λίγα χρόνια για να προσφέρει μια διέξοδο σε όσους αδυνατούν ή δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα με αυτό το πάγιο έξοδο των ΙΧ οχημάτων.

Φέτος η εξόφληση των τελών για το 2023 είχε ήδη πάρει παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου (28/2), ενώ η δυνατότητα πληρωμής ανά μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί την πρώτη μέρα του Απρίλη. Η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα,

Θυμίζουμε πως αυτή προβλέπει τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη οχήματος που έχει καταθέσει προσωρινά πινακίδες (προσωρινή ακινησία) να το ξαναβγάλει στον δρόμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά εξοφλώντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που χρειάζεται.

Το κόστος είναι πλήρως αναλογικό, χρεώνοντας το 1/12 του συνόλου για κάθε μήνα χρήσης, με ελάχιστη χρέωση τον έναν μήνα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόνο μια φορά κάθε χρόνο για κάθε όχημα, ενώ αν ο οδηγός πιαστεί να το κυκλοφορεί μετά το πέρας της περιόδου που εξοφλήθηκε τον περιμένει τσουχτερό πρόστιμο €10,000 – την πρώτη φορά, γιατί σε ενδεχόμενη υποτροπή τριπλασιάζεται και επισύρει και άλλες κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας οδήγησης κ.ά.

Με δεδομένο πάντως πως τα τέλη του 2022 είχαν ισχύ ουσιαστικά έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάποιος έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει το όχημά του για τους 11 μήνες του 2023 πληρώνοντας τέλη για 9 μήνες. Αν λ.χ. είχε προχωρήσει σε προσωρινή ακινησία έως τις 28/2 και μετά ενεργοποιήσει την αναλογική εξόφληση από την 1η Απριλίου ως το τέλος του 2023, μένει μόνο ο τρέχων μήνας, Μάρτιος, εκτός.

Τέλος, τονίζουμε πως όταν τελειώσει η χρονική περίοδος για την οποία έχουν πληρωθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ξαναθέσει το όχημα σε ακινησία, καθώς η διαδικασία δεν είναι αυτόματη και επιφέρει επίσης πρόστιμο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 10:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon