.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 01:12

Τροχαίο έξω από τη Βουλή – Η προκλητική ποινή

Δυο χρόνια μετά το τροχαίο που στοίχησε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα Λαλαούνη, η δημοσίευση της ποινής του υπαίτιου, υπηρεσιακού οδηγού της Ντόρας Μπακογιάννη, προκάλεσε αντιδράσεις.

Υπενθυμίζουμε πως το ατύχημα συνέβη το Μάρτιο του 2021, όταν το εν λόγω κρατικό όχημα «έκοψε» τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή. Μια πάγια τακτική που συνεχίζεται από κρατικά οχήματα μήνες μετά το θανατηφόρο τροχαίο καθώς και κατόπιν των σχετικών καταγγελιών.

Εν τέλει, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε από την εισαγγελία ως «ανθρωποκτονία από αμέλεια», ωστόσο όπως ανέφερε η Κατερίνα Λαλαούνη, αδερφή του θύματος, το Πειθαρχικό Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή μόλις τριών μηνών με απόλυση άνευ μετάθεσης, με δικαίωμα έφεσης το οποίο και άσκησε. Σε σχετική επιστολή της δε τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Δευτέρα στις 21/11/2022,εκδικαζεται η υπόθεση του αδερφού μου στο Ποινικό Δικαστήριο συγκεκριμένα στο Α ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Κτίριο 9, Αίθουσα 4 , όμως προηγήθηκε το Πειθαρχικό Δικαστήριο όπου προς έκπληξη δίκη μου και των οικείων μου ο κατηγορούμενος δέχθηκε την ποινή των μόλις 3 μηνών αργίας με απόλυση άνευ μεταθέσεως και μάλιστα αφήνοντας του το δικαίωμα της εφέσεως ,το οποίο άσκησε κιόλας.
Οργή και θυμός τα κυρίαρχα συναισθήματα για την όλη έκβαση! Απορία επίσης για τη συνέχεια της εκδίκασης αν αναλογιστεί κανείς ότι το νομοθετικό μας πλαίσιο ορίζει ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου σε περίπτωση τροχαίου θεωρείται πλημμέλημα.
Αναρωτιέμαι αλλά και ταυτόχρονα αρνούμαι να δεχτώ ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε σε προσωπικούς ισχυρισμούς και αμφιλεγόμενα στοιχεία όπως ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός πήγαν να βοηθήσουν τον αδερφό μου μετά το ατύχημα, καθώς και το εάν επιτρέπεται η στροφή αριστερά στο σημείο που έγινε το ατύχημα. Ή ακόμη για το πως κρίνει ένας οδηγός το πότε να στρίψει και μάλιστα σε ένα σημείο που απαγορεύεται η στροφή!»

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μπορεί να ήταν προγραμματισμένη επίσης για το Νοέμβριο του 2022, ωστόσο πήρε αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Ήρθε ξανά στο «προσκήνιο» εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας που οδήγησε στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη. Στη διαδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή (3/3) στο Σύνταγμα, μίλησε και η μητέρα του Ιάσονα που δήλωσε τα εξής:

«Είμαι η μαμά του Ιάσονα που χάθηκε μπροστά από τη Βουλή γιατί ένας ασυνείδητος οδηγός αποφάσισε να κάνει μια παρανομία. Δυστυχώς, οι νόμοι εδώ στην Ελλάδα για τα τροχαία είναι μηδέν. Αν θέλεις να σκοτώσεις άνθρωπο, να τον σκοτώσεις με τροχαίο. Δεν θα πάθεις απολύτως τίποτα! Δεν πας φυλακή και οι νόμοι δεν αλλάζουν, γιατί τους συμφέρει. Ο κύριος το μόνο που πήρε, ήταν τρεις μήνες άνευ αποδοχών. Αυτή ήταν η μεγάλη και αυστηρή του ποινή. Έχει κάνει και έφεση, γιατί ήταν πολύ αυστηρή η ποινή του. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στα τροχαία και δεν θα αλλάξει δυστυχώς, γιατί τους βολεύει να μην αλλάξει αυτό. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στον δρόμο, τα πάντα. Κανένας που έχει σκοτώσει σε τροχαίο, δεν πάει φυλακή. [… ] Εγώ έχω δει ακριβώς πώς δολοφονήθηκε το παιδί μου. Το είδε όλη η Ελλάδα πώς δολοφονήθηκε το παιδί μου. Όπως είδανε πώς δολοφονήθηκαν όλα αυτά τα παιδιά στα Τέμπη. […] Δεν θα γίνει τίποτα δυστυχώς αν δεν αρχίσουμε να φωνάζουμε. Εσείς οι νέοι μιλήστε, φωνάξτε, να αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!».

Τα συμπεράσματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής μπροστά στο -βαθύ;- κράτος και το κατά πόσο υπάρχει δικαιοσύνη σε κάθε κλίμακα, δικά σας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 01:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon