.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 14:42

Μόνο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες από το 2035; – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Η απαγόρευση πωλήσεων για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ορυκτών καυσίμων το 2035 αποφασίστηκε ήδη – ιδού τι γνωρίζουμε όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες. Θα γίνει ή όχι;

Για μερικούς είναι η τελευταία ελπίδα του περιβάλλοντος, για κάποιους είναι εφιάλτης για την κατεύθυνση που παίρνει η αυτοκίνηση. Η απόφαση έχει ληφθεί ήδη, για τα οχήματα με κινητήρες ορυκτών καυσίμων: Από το 2035, θα απαγορεύεται η πώληση τους σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση αυτή, που απασχολεί την επικαιρότητα επί μήνες πλέον, είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα κατά 55% μέχρι το 2030 και για τα μικρά φορτηγά κατά 50%, μέχρι τον ίδιο χρόνο.

Ο εξηλεκτρισμός της μοτοσυκλέτας έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς μπορεί να βρει κανείς τόσο scooters και οικονομικά δίκυκλα, όσο και μοτοσυκλέτες κορυφής. Το θέμα όμως είναι ότι, ακόμα, μεγάλος όγκος των μοτοσυκλετιστών δεν επιθυμεί την μετάβαση στα ηλεκτρικά, ειδικά «με το ζόρι» -ήτοι, με επιβολή νομοθεσίας. Τα νέα είναι ευχάριστα, από αυτό το μέτωπο, καθώς η απόφαση για την απαγόρευση του 2035 δεν αγγίζει, μέχρι τώρα τις μοτοσυκλέτες.

Οι λόγοι είναι αρκετοί: Αρχικά, ο όγκος των ταξινομήσεων των μοτοσυκλετών είναι πολύ μικρότερος από αυτό των αυτοκινήτων, επίσης μπορεί να αποδειχθεί ότι τα δίκυκλα γενικότερα μολύνουν λιγότερα από τα αυτοκίνητα. Παράλληλα, οι νέες προδιαγραφές ρύπων Euro5+ που θα τεθούν σε ισχύ από το 2024, θα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο ευνοϊκή για τις μοτοσυκλέτες.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, φυσικά, ότι «τα πάντα ρει», όπως θα έλεγε και ο Ηράκλειτος, και όλα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Επίσης, η εν λόγω απαγόρευση θα αφορά μόνο τις πωλήσεις καινούργιων οχημάτων, άρα προς το παρόν, οι ήδη κάτοχοι οχημάτων βενζίνης ή ορυκτών καυσίμων γενικότερα, μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 14:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon