.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 20:01

Zeths ZFR 500R – Μια νεορετρό μοτοσυκλέτα που λείπει

Ένας κινητήρας «για όλες τις χρήσεις» φαίνεται πως θα γίνει το «προπύργιο» της κινεζικής επέλασης, βρίσκοντας όλο και πιο ενδιαφέρουσες εκφάνσεις.

Η Zeths ιδρύθηκε στο Kunshan –κάπου κοντά στη Σαγκάη- το 2016. Παραδόξως όμως και κόντρα στα ασιατικά πρότυπα, έχει μοτοσυκλέτες με κυβισμούς «μεγάλους» για την ήπειρο, ξεκινώντας από τα 250 κ.εκ. Εδώ έρχεται και το ZFR 500 R, η πιο πρόσφατη δημιουργία της μάρκας, η οποία στοχεύει στην ταχέως αναπτυσσόμενη νεο-ρετρό κατηγορία.

Το ZFR 500 R διαθέτει στυλ που είναι προφανώς επηρεασμένο από τα «superbike» της δεκαετίας του ‘80. Το όνομά του προδίδει και τον κυβισμό περί τα 500 κ.εκ. ενώ πιθανότατα -και σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου- ο κινητήρας θα μας είναι γνώριμος. Υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά, «κατάλληλος» για κατόχους άδειας A2, και με απόδοση κοντά στους 50 ίππους. Loncin, πάλι εσύ;

ZFR3.jpg

Το πλαϊνό φέρινγκ του ZFR 500 R αποκαλύπτει μερικώς ένα πλαίσιο αλουμινίου που φιλοξενεί το προαναφερθέν κινητήριο σύνολο. Στα των περιφερειακών, ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι χρησιμοποιείται μπροστά με άγνωστο το ενδεχόμενο των ρυθμίσεων. Αυτό που κάνει μπαμ όμως, είναι το μονόμπρατσο ψαλίδι αλουμινίου που δίνει στη μοτοσυκλέτα μια πολύ πιο premium όψη. Τα μπροστινά, ακτινικά, διπλά δισκόφρενα με τις τετραπίστονες δαγκάνες είναι της Brembo(;) -με ABS-και περιβάλλονται από χυτούς τροχούς αλουμινίου. Στα εντυπωσιακά και με το σταγονόμετρο χαρακτηριστικά, βάλτε και την οθόνη στη θέση του πολυοργάνου.

ZFR2.jpg

Εδώ είναι το σημείο που γινόμαστε ξενέρωτοι, καθώς το ZFR 500 R Avenger αφενός δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα, αφετέρου δεν εισάγεται (ακόμα) στη χώρα μας. Αναμένεται ότι η μοτοσυκλέτα θα ξεκινήσει να πωλείται τον Μάιο του 2023. Επί του παρόντος, η τιμή είναι ακόμα άγνωστη, αλλά η έξωθεν φημολογία το κοστολογεί μεταξύ 5.500-7.000 ευρώ (ναι, έτσι, γενικά και αόριστα). Επί του παρόντος, η Zeths δραστηριοποιείται κυρίως στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, είναι κοινή πρακτική για άλλες μάρκες να εισάγουν κινεζικές μοτοσυκλέτες και στη συνέχεια να τις μετονομάζουν σε άλλες αγορές, ειδικά στην Ασία και την Ευρώπη.

ZFR4.jpg

Οπωσδήποτε, εκεί που οι άλλοι «κοιτάζουν» οι Κινέζοι πλέον «βλέπουν». Η νέο-ρετρό κατηγορία απαντάται με το σταγονόμετρο σε φίρμες όπως η MV Agusta και η Bimota, επομένως ένας νέος παίκτης με δοκιμασμένα χαρακτηριστικά σίγουρα θα αποτελούσε μια προσιτή βάση για όλο το φάσμα μεταξύ μετακίνησης αλλά και custom προσέγγισης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 20:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon