.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 09:08

Böhmerland – Απρόσμενη και ιδιαίτερη «αναγέννηση» της φίρμας

Μια εταιρεία που λογικό είναι να μην ξέρει πολύς κόσμος, αναγεννάται από τις στάχτες της πατώντας στις καινοτομίες που είχε πριν από ένα σχεδόν αιώνα.

Ο Τσεχοσλοβακικός κατασκευαστής μοτοσυκλετών Böhmerland, ιδρύθηκε το 1924 για να βάλει λουκέτο σχετικά σύντομα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, οι σχεδιαστικές γραμμές στα μοντέλα των Τσεχοσλοβάκων άντεξαν στο χρόνο, χάρη στα χαρακτηριστικά σχέδια του Τσέχου μηχανικού, Albin Leibisch. Εντός, συναντούσαμε ένα μονοκύλινδρο κινητήρα στα 600 κ.εκ., ενώ στις «εξωτικές» λεπτομέρειες ανήκαν οι ζάντες από χυτό αλουμίνιο πολύ πριν η βιομηχανία υιοθετήσει μια τέτοια τεχνολογία στη δεκαετία του 1970.

bom23b.jpg

Ακόμα, η Böhmerland είχε πρωτοπορήσει και στις «εκδόσεις», καθώς πρόσφερε τη γκάμα της με δυο επιλογές ακόμα, την Touren για τρία άτομα και τη τετραθέσια Langtouren. Στην τελευταία δε έκδοση, η Böhmerland αξιώθηκε και το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε μήκος μοτοσυκλέτα παραγωγής μιας και ξεπερνούσε τα 3 μέτρα.

Οι δίτροχες... λιμουζίνες της Böhmerland λοιπόν, κίνησαν το ενδιαφέρον του Τσέχου επιχειρηματία Peter Knobloch ώστε να αναβιώσει τη μάρκα το 2019. Η εμπειρία του Knobloch ως ειδικός στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις ήταν καθοριστική για τη συνέχεια. Σεβόμενο το παρελθόν του, το custom πια cruiser έχει και πάλι ένα κινητήρα στα 600 κ.εκ. με παρούσα όμως υδρόψυξη και υπερσυμπιεστή που μεταφράζονται σε 46,9 ίππους και 6 κιλά ροπής.

bom23c.jpg

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, δε λείπει και το concept της ηλεκτροκίνησης. όμως το θερμικό Böhmerland 21 αναμένεται να παραχθεί το 2023, με παραγωγή βέβαια εξαιρετικά περιορισμένη στις 10 μοτοσυκλέτες και με τιμή στις 58.000 €. Με τέτοια τιμή ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της όποιας.. αναβίωσης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 11:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon