.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 12:00

Η Aprilia ετοιμάζει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων για την RSV4

Τα σχέδια που αποκαλύπτει η αγγλική εφημερίδα MCN μας προσφέρουν μια ματιά στα μελλοντικά σχέδια της Aprilia για τη superbike RSV4, στα οποία περιλαμβάνεται μια πολύ απλή μηχανική διάταξη μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVT).

Το σχέδιο μας δείχνει μια διάταξη παρόμοια με αυτή που παρουσίασε η Suzuki το 2016 για το GSX-R1000, όπου το γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής διαθέτει μια σειρά από μεταλλικά σφαιρίδια που μπορούν να κινηθούν κατά μήκος ειδικά σχεδιασμένης εσοχής.

Το σύστημα δουλεύει ως εξής: καθώς το γρανάζι περιστρέφεται, από μια ταχύτητα περιστροφής και πάνω (δηλαδή από ένα όριο στροφών ανά λεπτό του κινητήρα) οι τρεις μπίλιες αρχίζουν να φυγοκεντρίζονται προς τα έξω.

aprilia vvt diagram 3

Μετακινούμενες κατά μήκος της οριοθετημένης διαδρομής τους, αλλάζουν την κατανομή μάζας στην επιφάνεια του γραναζιού, με αποτέλεσμα αυτό να στρέφεται σε λίγο διαφορετική γωνία, μεταβάλλοντας έτσι και τον χρονισμό των βαλβίδων, καθώς αυτό το γρανάζι βρίσκεται στην άκρη του εκκεντροφόρου άξονα που ελέγχει το άνοιγμα των βαλβίδων εισαγωγής.

Στον κινητήρα της RSV4 η Aprilia χρησιμοποιεί καδένα (αλυσίδα) για τη μετάδοση κίνησης από τον στρόφαλο στον εκκεντρόφορο εισαγωγής, ενώ αυτός μέσω γραναζιού μεταφέρει την κίνηση και στον εκκεντροφόρο εξαγωγής, οπότε μεταβάλλοντας τον χρονισμό του ενός αυτομάτως επηρεάζει και τον άλλο.

aprilia vvt diagram 1

Για την επαναφορά του χρονισμού όταν οι στροφές ξαναπέσουν φροντίζουν ελατήρια (αριθμός 6, στο σχέδιο ακριβώς από κάτω) που συνδέονται με τo γρανάζι. Έτσι, παίζοντας με σφαιρίδια διαφορετικής μάζας και ελατήρια διαφορετικής σκληρότητας το σύστημα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει σε διαφορετικές στροφές του κινητήρα.

aprilia vvt diagram 2

Πρόκειται για μια διάταξη πολύ απλή, πιθανότατα φτηνή στην κατασκευή και δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης. Μοιάζει πολύ στη φυσική του λογική με το σύστημα της Suzuki, αν και εδώ χρησιμοποιεί λιγότερες μπίλιες από την εφαρμογή του GSX-R1000 και επιπλέον οι διαδρομές τους είναι διαφορετικές, σε μικρότερη γωνία ως προς τη διάμετρο του γραναζιού.

Τα αν και πότε αυτό το σύστημα θα εμφανιστεί στην παραγωγή προς το παρόν δεν είναι σαφές, άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοιες κατοχυρωμένες τεχνολογίες δε φτάνουν ποτέ στα μοντέλα παραγωγής. Πάντως στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως πρόκειται για κάτι εύκολα εφαρμόσιμο, δίχως σημαντική επίπτωση στο κατασκευαστικό κόστος και άμεσα ωφέλιμο.

Πηγή: MCN

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 12:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon