.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 06:59

Suzuki GSX-R 1000 – Τίτλοι τέλους για το Ιαπωνικό superbike!

Η Suzuki ανακοίνωσε επίσημα τη διακοπή του GSX-R1000 στην ιαπωνική και ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μη βιαστείτε να «πενθήσετε».

Βασική αιτία για τη διακοπή της παραγωγής του GSX-R1000 είναι οι κανονισμοί εκπομπών ρύπων στην Ιαπωνία. Με τους κανονισμούς εκπομπών Reiwa που αναθεωρήθηκαν για δεύτερο χρόνο, ίσως η Suzuki δεν έκρινε σκόπιμο να συνεχίσει το GSX-R1000. Προς το παρόν, η σειρά μοντέλων GSX-S1000, που αποτελείται από τα GSX-S1000, GSX-S1000GT και Katana, καθώς και τα Hayabusa και V-Strom 1050, συμμορφώνονται με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς εκπομπών ρύπων.

Το GSX-R1000 άλλωστε, είναι ένα εμβληματικό μοντέλο της Suzuki και μπορεί να θεωρηθεί σήμα κατατεθέν στη βιομηχανία της μοτοσυκλέτας, έχοντας δίπλα του «μεγαθήρια» όπως το Honda CBR 1000RR Fireblade, το Kawasaki ZX10R Ninja και το Yamaha R1. Σε ένα ιδιαίτερο timing μάλιστα, το τέλος του GSX-R1000 συμπίπτει με την απόφαση της Suzuki να εγκαταλείψει τις αγωνιστικές δράσεις της αποχωρώντας και από το MotoGP, δείχνοντας ό,τι η εταιρεία έχει την πρόθεση να στρέψει αλλού τους οικονομικούς της πόρους. Για την ακρίβεια, το ιαπωνικό supersport του λίτρου θα συνεχίσει να διατίθεται με τη σημερινή του μορφή σε ελάχιστες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική και οι Φιλιππίνες, με τις μέρες να είναι μετρημένες και εκεί.

Κάπου εδώ όμως, το εξ Ιαπωνίας ερχόμενο Young Machine, το οποίο φαίνεται να έχει στενούς δεσμούς με τα ιαπωνικά εργοστάσια, έρχεται να ρίξει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον του GSX-R1000. Τον Αύγουστο του 2022, η Suzuki κυκλοφόρησε πληροφορίες σχετικά με έναν νέο κινητήρα που εξελίσσονταν — έναν κινητήρα που εικάζεται ότι θα τροφοδοτούσε την επόμενη γενιά GSX-R. Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο κινητήρας φαινόταν πολύ προσανατολισμένος στις επιδόσεις, και μάλιστα διαθέτει στροφαλοφόρο άξονα με αντίστροφη περιστροφή, τεχνολογία που βρίσκεται στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Suzuki στο MotoGP, το GSX-RR. Μια διάταξη με λιγότερους κραδασμούς περιστροφής του κινητήρα, βελτιώνοντας έτσι τη σταθερότητα και το χειρισμό.

Έτσι και αλλιώς, το GSX-R έχριζε ανανεώσης περισσότερο από όλα τα τέκνα του ανταγωνισμού, οπότε ένας νέος κινητήρας ήταν θέμα χρόνου. Η έκπληξη οφείλεται στην πιθανότατα –προσωρινή έστω- διακοπή του μοντέλου, χωρίς δε αυτό να σημαίνει πως απλά για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 07:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon