.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:45

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Σε ισχύ και για το 2022

Σύμφωνα με νέα τροπολογία της κυβέρνησης, το μέτρο της αναλογικής πληρωμής τελών κυκλοφορίας θα ισχύσει και φέτος.

Το βράδυ της Παρασκευής, 8 Απριλίου 2022, το υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε τροπολογία βάσει της οποίας ενεργοποιείται και φέτος η δυνατότητα για ιδιοκτήτες δικύκλων και αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες, δηλαδή έθεσαν το όχημά τους σε ακινησία, να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για μέρος του χρόνου καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος.

Όπως συνέβη και πέρυσι, η τροπολογία αυτή αφορά μόνο το φορολογικό έτος 2022 και παρέχει τη δυνατότητα αναλογικής εξόφλησης των τελών φέτος “κατ΄ εξαίρεση”.

Έτσι οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι οχημάτων που επιθυμούν την άρση ακινησίας εκμεταλλευόμενοι την ευέλικτη αυτή τροπολογία μπορούν να το κάνουν και μάλιστα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, μέσω της υπηρεσίας myCAR της Α.Α.Δ.Ε., στην οποία από πέρυσι μπορεί κανείς να κάνει και την αντίστροφη διαδικασία, την κατάθεση πινακίδων.

Η παραπάνω διαδικασία προϋποθέτει πως το όχημα διαθέτει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ο πολίτης μπορεί να κάνει άρση ακινησίας καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, πληρώνοντας τα ανάλογα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών – δηλαδή το κλάσμα μήνες κυκλοφορίας/12.

Εφόσον επιθυμεί διάστημα μικρότερο του υπόλοιπου έτους, δηλαδή να κυκλοφορήσει το όχημα για μερικούς μήνες – λ.χ. μόνο το Καλοκαίρι – τότε υποχρεούται να το θέσει μετά εκ νέου σε ακινησία πριν λήξει η περίοδος για την οποία έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει το γνωστό πρόστιμο, που είναι το διπλάσιο των νόμιμων ετήσιων τελών που αναλογούν στο όχημα.

Τονίζεται πως η δυνατότητα αναλογικής εξόφλησης τελών προσφέρεται μόνο μια φορά για κάθε όχημα εντός του 2022, δηλαδή δε μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει για ένα δίμηνο τώρα, να το θέσει ξανά σε ακινησία και να επαναλάβει άλλο ένα διάστημα εντός του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon