.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 11:38

R.I.P. Shunji Tanaka - Πέθανε ο πρώην διευθυντής σχεδιασμού της Kawasaki

Τον Δεκέμβριο του 2021 απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Shunji Tanaka, ένας από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες designers της σύγχρονης εποχής, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του πρώτου Mazda MX5, αλλά και διευθυντή σχεδιασμού της Kawasaki, με project όπως το Ζ1000 και τα ZX-6R & ZX-10R.

Ο Tanaka-san αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του τμήματος K-Tec design της Kawasaki, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή μιας φρέσκιας προσέγγισης στο στιλ των μοτοσυκλετών του Akashi, τόσο στην εμφάνιση όσο και στα “signature colours” που χαρακτήριζαν τα μοντέλα στο λανσάρισμα τους.

Ο Shunji Tanaka ήταν ήδη διάσημος στην αυτοκινητοβιομηχανία πριν προσληφθεί στην Kawasaki, ειδικά για το design του Mazda MX5, του πιο ευπώλητου διθέσιου convertible αυτοκινήτου στην ιστορία, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις.

Στην Kawasaki ο Tanaka-san δημιούργησε τολμηρά σχέδια για τα μοντέλα της εταιρείας, ενώ στον χώρο εργασίας τον χαρακτήριζε το δημοκρατικό πνεύμα, καθώς επέτρεπε ακόμα και στα πιο άπειρα και νέα μέλη της ομάδας να καταθέτουν προτάσεις και να έχουν γνώμη για τα προϊόντα της φίρμας.

Κατά τη θητεία του στην Kawasaki ο Tanaka-san ενεπλάκη μεταξύ άλλων στη δημιουργία του υγρόψυκτου Z1000 του 2003 με τα χαρακτηριστικά 4 τελικά των εξατμίσεων του, αλλά και στην επίβλεψη του design για τα Ninja ZX-10R του 2004 και Ninja ZX-6R του 2005.

Η ομάδα του ήταν υπεύθυνη για να δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό “πρόσωπο” για τις παραπάνω μοτοσυκλέτες, με τον Tanaka-san να πιστεύει πως η “προσωπικότητα” της κάθε μοτοσυκλέτας καθοριζόταν από το μπροστινό τμήμα και τους προβολείς, με τον σχεδιασμό των υπόλοιπων τμημάτων να έπεται και να επηρεάζεται από αυτό το “πρόσωπο”.

Κι έτσι δεν είναι να απορεί κανείς πως ο Shunji Tanaka παθιαζόταν και με τις μάσκες “Noh” που χρησιμοποιούνται στις παραγωγές του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου, με κάθε μάσκα να καθορίζει την προσωπικότητα και τις προθέσεις του κάθε χαρακτήρα στο έργο.

Rest in Peace Shunji Tanaka.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon