.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 10:32

R.I.P. Alvaro Vertemati

Έφυγε από τη ζωή ο ένας εκ των αδελφών Vertemati, δημιουργών της ομώνυμης κατασκευάστριας μοτοσυκλετών.

Όταν δεν καβαλούσε της μοτοσυκλέτα του σε αγώνες ΜΧ, ο Alvaro Vertemati ζούσε σχεδόν αποκλειστικά πάνω από έναν πάγκο συνεργείου, με λάδια και γράσα στα χέρια του. Μαζί με τον αδελφό του, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μιας τεχνολογικής επανάστασης που άλλαξε τον χώρο των αγώνων εκτός δρόμου εισάγοντας τους τετράχρονους κινητήρες μετά από δύο δεκαετίες απόλυτης κυριαρχίας των δίχρονων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι αδελφοί Alvaro και Guido Vertemati ήταν εισαγωγείς της Husaberg στην Ιταλία, με τον Alvaro να έχει διαγράψει μια σημαντική καριέρα τις προηγούμενες δεκαετίες ως αγωνιζόμενος αναβάτης στο ΜΧ.

Η ομάδα τους, Vertemati Husaberg, είχε χτιστεί από τους δύο Ιταλούς αδελφούς μετατρέποντας τις σουηδικές enduro μοτοσυκλέτες για ΜΧ χρήση και φτάνοντας ως τα ψηλότερα στρώματα του παγκοσμίου πρωταθλήματος με αναβάτες όπως οι σπουδαίοι Walter Bartolini και Joel Smets.

Είναι η εποχή που οι τετράχρονες ΜΧ αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, και οι Vertemati έχουν ήδη πειστεί ότι αυτό θα είναι το μέλλον. Αρχίζουν να γυροφέρνουν την ιδέα να φτιάξουν τη δική τους μοτοσυκλέτα, κάτι που έγινε το 1993 με την ίδρυση της Vertemati στη μικρή πόλη Ronco Briantino στη Λομβαρδία, όχι μακριά από τη Monza.

Ενσωματώνοντας αρκετές καινοτομίες, οι Vertemati έφτιαξαν γρήγορα ένα δυνατό όνομα με την υποστήριξη κορυφαίων αναβατών όπως ο Βέλγος Joel Smets που εξέφραζαν διαρκώς τον θαυμασμό τους για τις ικανότητες των μοτοσυκλετών που καβαλούσαν και τον υποστήριζαν με σποιυδαίες επιδόσεις στην πίστα.

Πάνω σε αυτή την πετυχημένη βάση, η Vertemati πορεύτηκε για μια δεκαετία μεταξύ των πρωτοπόρων της μετάβασης από τα δίχρονα στα τετράχρονα ΜΧ, ωστόσο ως ένα μικρό ιταλικό εργαστήριο δεν θα μπορούσε ποτέ να τα βάλει με μεγαθήρια, όπως η Yamaha της οποίας το WR400F μνημονεύεται πλέον ως ο γενάρχης της σύγχρονης τετράχρονης εποχής των χωμάτινων αγώνων.

Το 2002 η εταιρεία είχε πια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απορροφήθηκε από τη Mondial OffRoad (της FB Mondial), σε ένα σχήμα που ονομάστηκε VOR (Vertemati Offroad Racing) μα εν τέλει αποδείχθηκε πολύ βραχύβιο, καθώς δύο χρόνια αργότερα χρεοκόπησε επίσης.

Στη συνέχεια οι αδελφοί απέκτησαν εκ νέου τα δικαιώματα του ονόματος και προχώρησαν στη δημιουργία της Vertemati Racing, κατασκευάζοντας μοτοσυκλέτες για enduro, motocross και supermoto.

O Alvaro Vertemati αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και συγκεκριμένα με τη νόσο του Πάρκινσον, εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο διατηρούσε τη δημιουργικότητά του σε υψηλό επίπεδο, σχεδιάζοντας και συμμετέχοντας σε πολλά σχέδια αγωνιστικών μοτοσυκλετών.

Η υγεία του τον πρόδωσε οριστικά το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου 2022, με την κηδεία του να είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και ώρα 14.40 στη γενέτειρα των Vertemati, Triuggio.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon