.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 12:31

H Honda εξετάζει κρυφές κάμερες αντί ραντάρ στις μοτοσυκλέτες της

Νέα πατέντα από τη Honda, αποκαλύπτει μια διαφορετική σχολή σκέψης για τα συστήματα ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια η Honda έχει καταθέσει αρκετές πατέντες με προχωρημένη τεχνολογία που σπάει το παραδοσιακό καλούπι σκέψης. Ως τώρα τίποτε από αυτά δεν έχει φτάσει στην παραγωγή, αν και κάποιος θα μπορούσε εύλογα να επιχειρηματολογήσει πως ιδέες όπως η αυτόνομα κινούμενη μοτοσυκλέτα ίσως να είναι λίγο μπροστά από τα δεδομένα της εποχής.

Στο μεταξύ, ένα νέο ζητούμενο στις μοτοσυκλέτες είναι συστήματα ασφάλειας όπως τα ραντάρ της Bosch, που σκανάρουν τον χώρο και ενημερώνουν τον αναβάτη για ενδεχόμενους κινδύνους. Ήδη στις πρώτες τους εμπορικές εφαρμογές σε μοτοσυκλέτες των BMW, Ducati και KTM συνδυάζονται με cruise control που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα ανάλογα με τον ελεύθερο χώρο στον περίγυρο της μοτοσυκλέτας.

Η Honda έχει ήδη πατεντάρει τις δικές της ιδέες για ραντάρ, όπως για παράδειγμα αυτό που προορίζει για την Africa Twin, αλλά προφανώς δεν μένει μόνο εκεί.

Η πιο πρόσφατη πατέντα της Honda που εμφανίστηκε αφορά τη χρήση κρυφών καμερών που θα κάνουν τη δουλειά του ραντάρ. Συγκεκριμένα, στα σχέδια βλέπουμε δύο μικρές ψηφιακές κάμερες κρυμμένες μέσα στα μπροστινά φωτιστικά σώματα – με τον αριθμό 26 στην κεντρική εικόνα, με το 17 στη δεύτερη.

honda patent camera 1

Αυτές θα ελέγχουν τον χώρο και ο επεξεργαστής που τις ελέγχει θα χρησιμοποιεί συνδυαστικά τις δύο εικόνες για να καταλήξει στην απόσταση του αντικειμένου που πιάνει ο φακός. Επιπλέον, δεν αποκλείονται και προηγμένες λειτουργίες, όπως λ.χ. να αναγνωρίζουν τι ακριβώς πιάνουν οι φακοί τους, αν είναι αυτοκίνητο ή άνθρωπος ή σταθερό εμπόδιο.

Μια τέτοια διάταξη δεν επιβαρύνει καθόλου την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Με μικροσκοπικό μέγεθος θα είναι πολύ ελαφρύτερες από ένα σύστημα ραντάρ, ενώ στα σχέδια της Honda κρύβονται εντελώς μέσα στα φώτα της μοτοσυκλέτας.

Στον αντίποδα, η κάμερα ενδεχομένως να μην έχει την ίδια απόδοση σε συνθήκες κακής ορατότητας, όπως η ομίχλη.

Προς το παρόν βέβαια όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, καθώς τίποτε δεν εγγυάται πως κάτι τέτοιο θα φτάσει σε παραγωγή. Δείχνει πάντως μια εναλλακτική κατεύθυνση σε ένα πεδίο (ραντάρ) που εκτιμάται πως θα εξαπλωθεί σε πολλές μοτοσυκλέτες της αγοράς τα επόμενα χρόνια.

Αν μη τι άλλο, ένα τέτοιο σύστημα με κάμερες θα είναι φτηνότερο και ενδεχομένως πιο εύκολο να υιοθετηθεί από πολλά διαφορετικά μοντέλα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon