.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 17:33

R.I.P. Derek Rickman (1933-2021)

Ένας πρωτοπόρος του ΜΧ και φημισμένος κατασκευαστής αγωνιστικών πλαισίων έφυγε πλήρης ημερών στην Αγγλία.

O Derek Rickman μαζί με τον αδελφό του Don είναι συνυφασμένοι με κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές του Αγγλικού ΜΧ. Από το 1959 ως το 1966 ο Derek ήταν βασικό μέλος της Αγγλικής ομάδας που κέρδισε στο ΜΧ των Εθνών, ενώ σε δύο από αυτές συμμετείχε και ο αδελφός του.

Παράλληλα με τις αγωνιστικές τους βλέψεις ωστόσο, οι αδελφοί Rickman έχτισαν ακόμη μεγαλύτερο όνομα ως κατασκευαστές αγωνιστικών πλαισίων, τα οποία έγιναν από την αρχή ανάρπαστα καθώς ήταν έως και 10 κιλά ελαφρύτερα από τα ανάλογα εργοστασιακά των Matchless, Triumph και BSA που ως τότε μεσουρανούσαν στους αγώνες.

DEREK AND DON RICKMAN2
Δεξιά ο Derek Rickman, αριστερά ο νεότερος Don, την εποχή που μεσουρανούσαν στο Ευρωπαϊκό ΜΧ

Στη διαρκή τους αναζήτηση για μείωση του βάρους ενσωμάτωσαν καινοτόμες ιδέες, όπως τη φιλοξενία του λαδιού μέσα στους σωλήνες του πλαισίου, μια λύση που γλίτωνε το βάρος του δοχείου λαδιού, ενώ παράλληλα βελτίωνε και την ψύξη του λιπαντικού μέσου.

Στην πορεία οι δύο αδελφοί ίδρυσαν τη Rickman Motorcycles και κατά τη δεκαετία του 1970 επένδυσαν στην κατασκευή αγωνιστικών μοτοσυκλετών εκτός δρόμου με ελαφριούς δίχρονους κινητήρες από εταιρείες όπως οι Montesa, Bultaco, Zundapp και Hondaca, ενώ σχεδίασαν και πλαίσια για αγωνιστικές μοτοσυκλέτες δρόμου.

1965 rickman mtisse matchless 500cc scrambler motorcycle 1
Rickman Metisse με μονοκύλινδρο κινητήρα Matchless 500 cc

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει κάπου για τις περίφημες και περιζήτητες σήμερα Rickman Metisse, καθώς η Αγγλική Metisse βασίστηκε πολύ στα πλαίσια των Rickman για τα χειροποίητα και περιορισμένης παραγωγής σχέδιά της.

Η Rickman Motorcycles τελικά πουλήθηκε τη δεκαετία του 1980 όταν οι δύο αδελφοί ήταν πια σε πορεία συνταξιοδότησης.

rickman brothers
Με τον αριθμό 73 ο Derek και με το 74 ο Don

Ο γηραιότερος εκ των δύο, Derek Rickman, έφυγε από τη ζωή την 3η Ιουλίου 2021 στα 88 του χρόνια μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, στο Lymington της Αγγλίας.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο με το οποίο προλογίστηκε η εισαγωγή των Derek και Don Rickman AMA Motorcycle Hall of Fame το 2007.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon