.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 08:15

Harley-Davidson - Εξελίσσει προηγμένο σύστημα Adaptive Cruise Control

Το 2021 είναι η χρονιά της πρώτης εφαρμογής του συστήματος ασφαλείας Adaptive Cruise Control σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, με BMW, Ducati και KTM να διαθέτουν από ένα μοντέλο η καθεμία με το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα της Bosch. Τώρα, πατέντες αποκαλύπτουν πως δεν θα αργήσει να μπει και η Harley-Davidson στον χορό.

Το Adaptive Cruise Control είναι το επόμενο βήμα στο οπλοστάσιο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ασφαλείας στα δίκυκλα, ένα οπλοστάσιο που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς.

Έχουμε γράψει αναλυτικά για το σύστημα, ενώ για όσους δεν έχουν διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα άρθρα, συνοπτικά να πούμε πως με τη βοήθεια ραντάρ, η μοτοσυκλέτα κρατά σταθερή πορεία από το προπορευόμενο όχημα στον αυτοκινητόδρομο, και αν αντιληφθεί την ασφαλή απόσταση μεταξύ τους να μειώνεται, ειδοποιεί τον αναβάτη. Αν ο τελευταίος δεν αντιδράσει, επεμβαίνει αυτόματα φρενάροντας τη μοτοσυκλέτα.

Σε πατέντες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (21/1/2021), μαθαίνουμε πως πέρα από τους 3 κατασκευαστές του προλόγου, στην υιοθεσία του ACC εισέρχεται και η Harley-Davidson.

Το σύστημα της αμερικάνικης εταιρείας μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, σε σχέση με τα υπάρχοντα ACC, καθώς εκτός από την απόσταση μεταξύ μοτοσυκλέτας και προπορευόμενου οχήματος θα επιβλέπει και τον αναβάτη με κάμερες στα όργανα, και με αισθητήρες σε γκριπ και σέλα!

Πριν λοιπόν η μοτοσυκλέτα πάρει τον έλεγχο και φρενάρει, το σύστημα θα αποφασίζει αν ο αναβάτης είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να αντιδράσει. Αν όχι, θα του στέλνει ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις μέσα από τα όργανα, και απτικές προειδοποιήσεις (κραδασμοί, όπως σε ένα smarthone) μέσα από γκριπ και μαρσπιέ! Εφόσον ο αναβάτης αντιδράσει το ACC δεν θα επέμβει, αλλιώς θα φρενάρει τη μοτοσυκλέτα για να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση.

Σημειώστε πως αν ο αναβάτης φρενάρει μεν, αλλά το σύστημα κρίνει πως δεν φρενάρει αρκετά γρήγορα, θα επέμβει αυτόματα για να μεγιστοποιήσει την πέδηση.

Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το σύστημα θα ελέγχει παράλληλα και τα μάτια του αναβάτη με κάμερα στο κράνος, ώστε να μπορεί να διακρίνει πόσο συγκεντρωμένος είναι!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon