.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 11:26

R.I.P. Captain Sir Tom Moore - Πέθανε ο άνθρωπος που μάζεψε εκατομμύρια λίρες για το Βρετανικό Σύστημα Υγείας

Στις 2/2/2021 πέθανε από κορωνοϊό ένας υπέροχος άνθρωπος. Ο Captain Sir Tom Moore, φανατικός αναβάτης μοτοσυκλέτας, είχε γίνει το πρόσωπο της πανδημίας στο πρώτο lockdown στη Βρετανία, όταν στα 99 του χρόνια μάζεψε 33 (κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για 40+) εκατομμύρια λίρες για το Σύστημα Υγείας της χώρας του, κάνοντας 100 γύρους της αυλής του, στηριζόμενος σε βαδιστικό βοήθημα (Πι).

Ο Λοχαγός Tom Moore ήθελε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, και τα κατάφερε όσο λίγοι άλλοι.

Την εποχή που όλη η Βρετανία είχε κλειστεί σπίτι, ο 99χρονος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Tom Moore, ξεκίνησε να κάνει γύρους στην αυλή του, για να μαζέψει χρήματα για το βρετανικό ΕΣΥ, το γνωστό NHS.

Αρχικός του στόχος ήταν να μαζέψει 1.000 λίρες. Όμως όταν το εγχείρημα του πήρε δημοσιότητα, και ξεκίνησε η τηλεοπτική του κάλυψη τον Απρίλιο του 2020, οι δωρεές του κόσμου εκτινάχθηκαν στα ύψη, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα 33 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (37 εκατομμύρια ευρώ), ενώ συνεχίζονται ακόμα, με πηγές να δηλώνουν πως έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια!

Μάλιστα στους τελευταίους από τους 100 γύρους, τον απίθανο Tom συνόδευσε στρατιωτικό τιμητικό άγημα από το Yorkshire, ενώ λίγο μετά ο Tom Moore συμπλήρωσε τα 100 του χρόνια, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Sir» από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Δυστυχώς, στις 2/2/2021, ο Captain Sir Tom Moore πέθανε από τον Κορωνοϊό, ενώ δεν είχε καταστεί δυνατό να εμβολιαστεί, λόγω φαρμακευτικής αγωγής που έπαιρνε.

Πέρα από την υπέροχη χειρονομία και την ανθρωπιά του Tom Moore, ο Λοχαγός ήταν γνωστός για την λατρεία που έτρεφε στη μοτοσυκλέτα, καθώς από τα χέρια του είχαν περάσει πολλές μοτοσυκλέτες, και είχε υπάρξει αγωνιζόμενος στα νιάτα του. Μάλιστα, μετά την δωρεά του στο NHS, τον είχε πάει βόλτα σε sidecar μοτοσυκλέτας ο θρυλικός Πρωταθλητής Trial, Dougie Lampkin.

tom moore re 00001

Πρώτη μοτοσυκλέτα του Tom Moore ήταν μια διαλυμένη Royal Enfield 200 του 1921, που βρήκε σε ένα στάβλο και επιδιόρθωσε ο ίδιος.

Όταν πέρασε στο Τεχνικό Κολλέγιο του Bradford, αγόρασε με τη βοήθεια του πατέρα του μια BAC 600, με βαλβίδες στο πλάι, για να πηγαινοέρχεται στη σχολή.

Το 1939, με το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο εικοσάχρονος τότε Tom Moore βτρέθηκε στις τάξεις του Βρετανικού Στρατού να πολεμά στην Ινδία και στην Μπούρμα (νυν Μυανμάρ). Εκεί υπηρέτησε ως αγγελιοφόρος, οδηγώντας μια στρατιωτική μοτοσυκλέτα μέσα στη ζούγκλα, ενώ στη συνέχεια έγινε εκπαιδευτής για τους επόμενους αγγελιοφόρους.

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο Yorkshire, όπου ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες μοτοσυκλέτας (reliability trials στο χώμα), ενώ κάποια περίοδο σκεφτόταν να αγωνιστεί στο Isle of Man TT. Τελικά όμως τον κέρδισαν οι off-road αγώνες.

Rest In Peace Captain Sir Tom Moore.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 17:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon