.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 11:04

Excelsior-Henderson - Επιστρέφει μέσω της Bajaj

Μια από τις κλασικές αμερικάνικες εταιρείες μοτοσυκλέτας, η Excelsior-Henderson, δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στην παραγωγή, μέσω της ινδικής Bajaj, γνωστής μας και από τη συνεργασία με την KTM.

Η Excelsior αρχικά έγινε γνωστή με την παραγωγή V2 μοτοσυκλετών το 1907, για να αγοραστεί το 1912 από τη Schwinn, ενώ η Henderson παρήγαγε τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες, ξεκινώντας το 1911, για να αγοραστεί και αυτή από τη Schwinn το 1917.

Οι 2 εταιρείες κατάφεραν να γίνουν ανταγωνιστικές στην πρώιμη αγορά μοτοσυκλέτας, με την Excelsior να ανταγωνίζεται τις Harley-Davidson και Indian, ως η 3η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών των Η.Π.Α. ("the big three"), και με την Henderson να κατασκευάζει μερικές από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες μοτοσυκλέτες του κόσμου.

Όμως, με την Παγκόσμια οικονομική ύφεση, το 1931 η Schwinn αποφάσισε να επικεντρωθεί στην αγορά ποδηλάτου, που ήταν και η κύρια ασχολία της, και έκλεισε τόσο την Excelsior όσο και τη Henderson.

Τα χρόνια πέρασαν, και έφτασε το 1993, όταν ο επιχειρηματίας Dan Hanlon αγόρασε τα ονόματα των 2 εταιρειών και δημιούργησε την Excelsior-Henderson.

Η Excelsior-Henderson δημιούργησε μόλις ένα μοντέλο, που παρουσιάστηκε το 1998 και βγήκε στην παραγωγή το 1999, υπό την ονομασία Super X -"κλεμμένη" από ιστορικό μοντέλο της φίρμας.

H μοτοσυκλέτα κινούνταν από έναν V2 1.386 κ.εκ. σε design της βρετανικής Weslake, και μονολιθικό leading-link (σύστημα με “νύχι) μπροστινό σύστημα με εκτεθειμένα ελατήρια, και καλάμια που… τρυπούσαν το φτερό! Όχι, δεν μπορούμε να πούμε πως διεκδικούσε και βραβεία ομορφιάς αυτό το μπροστινό.

Η εταιρεία επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στο Super X, ενώ στο εργοστάσιο της Excelsior-Henderson κατασκευάστηκαν περίπου 1950 μοτοσυκλέτες, πριν η φίρμα χρεοκοπήσει λίγο πριν το 2000.

Το 2018, η εταιρεία εμφανίστηκε σε δημοπρασία της Mecum, όμως απέτυχε να πιάσει την επιθυμητή τιμή.

Τώρα, η ινδική Bajaj κατέθεσε πατέντες με το όνομα Excelsior-Henderson σε Ευρώπη και Ινδία, για την κατασκευή μοτοσυκλετών, εξαρτημάτων, αξεσουάρ και ρουχισμού. Έτσι, όλα δείχνουν πως η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία για τη χρήση του ονόματος Excelsior-Henderson, σε συνέχεια της τάσης των κατασκευαστικών κολοσσών εξ Ινδίας, να ανασταίνουν / συνεχίζουν ιστορικά ονόματα (βλ. Jawa και BSA από την Mahindra, BSA, Norton από την TVS, Royal Enfield από το Eicher Group, κ.α.)

Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon