Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 11:32

Η Honda πατεντάρησε τεχνολογία F1 για τις μελλοντικές superbikes της

Μια τεχνολογία που είναι διαδεδομένη στον χώρο των αυτοκινήτων μπορεί να βρει τον δρόμο της προς τις σπορ μοτοσυκλέτες της Honda.

Μια σειρά σχεδίων από πατέντα που κατέθεσε η Honda και δημοσιεύεται από το αγγλικό More Bikes αποκαλύπτει πως εξετάζει την εφαρμογή στις μοτοσυκλέτες της μια τεχνικής λύσης που χρησιμοποιεί ήδη στο αγωνιστικό της μονοθέσιο στη Formula 1.

Πρόκειται για το pre-chamber combustion, δηλαδή την καύση προ του θαλάμου καύσης και αποσκοπεί στην ιδανική καύση του μίγματος με ένα έξυπνο τέχνασμα.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή του θαλάμου καύσης υπάρχει μια μικρή “τσέπη”, ένας χώρος στον οποίο κατευθύνεται μια μικρή ποσότητα πλούσιου μίγματος (δηλαδή με περισσότερη βενζίνη απ’ όση συνήθως προβλέπεται στην ιδανική αναλογία μίγματος αέρα-καυσίμου που είναι 14.7:1). Αυτό το μίγμα αναφλέγεται πριν το πιστόνι φτάσει στο Άνω Νεκρό Σημείο και η καύση του συνεισφέρει στο να καεί αποδοτικότερα ο κυρίως όγκος του μίγματος που έχει ψεκαστεί κανονικά στον θάλαμο καύσης, προσφέροντας καλύτερη θερμική απόδοση και καθαρότερο αποτέλεσμα.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει τον δρόμο της στις μοτοσυκλέτες επιδόσεων της Honda, καθώς απαιτεί ένα έξτρα μπεκ που θα ταΐζει τον συγκεκριμένο μικρό χώρο “προ-καύσης”, καθώς κι ένα μπουζί που θα προσφέρει τον σπινθήρα.

Παράλληλα, αυτή η δευτερεύουσα τσέπη περικλείεται σε ένα δοχείο κυλινδρικού σχήματος με άνοιγμα στη μια πλευρά του και την ικανότητα να περιστραφεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να χρονιστεί η ευθυγράμμιση του ανοίγματος με τον θάλαμο καύσης κατά βούληση, ρυθμίζοντας αναλόγως την περιστροφή.

Με την πατέντα αυτή η Honda μας δείχνει έναν μελλοντικό δρόμο μέσω του οποίου οι μοτοσυκλέτες επιδόσεων θα μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται παράγοντας ακόμη περισσότερη ισχύ χωρίς να συγκρούονται με τις ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών που πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η καθαρότερη καύση εξασφαλίζει διπλό όφελος: και περισσότερη ωφέλιμη ισχύς και λιγότεροι ρύποι. Άλλωστε γι’ αυτό βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τη σχέση συμπίεσης να τραβά τον ανήφορο, καθώς είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε καλύτερη καύση μέσα στον θάλαμο για καθαρότερα καυσαέρια και οικονομία καυσίμου, ωστόσο έχει κάποια φυσικά όρια, αφενός λόγω των γεωμετρίας των κυλίνδρων, αφετέρου γιατί δεν θέλουμε να καταλήξουμε με “πειράκια”, δηλαδή ανεξέλεγκτη αυτανάφλεξη του καύσιμου μίγματος εξαιτίας υπερβολικά υψηλής πίεσης.

Αυτή διάταξη της Honda, καλά δοκιμασμένη στη F1, θα μπορούσε να προσφέρει μια ακόμη διέξοδο στην ασφυξία των προδιαγραφών.

Πηγή: More Bikes

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 11:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube