Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 16:41

Προσφυγή κατά του Δήμου Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

Δικηγόρος προσέφυγε στο Σ.τ.Ε. ζητώντας να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του έργου.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα σε δοκιμαστική φάση, εισάγοντας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μια πρώτη σειρά κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που θα παραμείνουν σε ισχύ για 3 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους τόσους.

Aντιδράσεις για το έργο του Δήμου Αθηναίων έχουν υπάρξει ήδη αρκετές, καθώς ήδη η Πανεπιστημίου έχει εμφανίσει αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση αφότου στένεψε σε τρεις λωρίδες. Πολλές διαμαρτυρίες έχουν προκύψει επίσης εξαιτίας των μεταλλικών ζαρντινιέρων που χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση των νέων πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και οι οποίες αφενός φέρονται να είναι πανάκριβες, αφετέρου θα μπορούσαν δυνητικά να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους δικυκλιστές.

Για έναν Αθηναίο δικηγόρο η ανάπτυξη του Μεγάλου Περιπάτου δεν φαντάζει ακριβώς σύννομη και για τον λόγο αυτόν προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) ζητώντας την ακύρωσή του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον δικηγόρο Θεόδωρο Γαζούλη, ο οποίος ίσως είναι γνωστός σε πολλούς μοτοσυκλετιστικούς κύκλους καθώς έχει θητεύσει ως νομικός σύμβουλος της ΜΟΤΟΕ και ΛΕΜΟΤ, όντας ο ίδιος μοτοσυκλετιστής.

Στην προσφυγή του ο κ. Γαζούλης υποστηρίζει πως η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θεσμοθετεί το έργο δεν διαθέτει νομοθετική εξουσιοδότηση.

Επιπλέον, ένα δεύτερο σημείο εστιάζει στη σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που επικαλείται η ΚΥΑ και η οποία φέρεται να μην έχει ολοκληρωθεί, ώστε τα όποια συμπεράσματά της να χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτική επιχειρηματολογία.

Τέλος, η προσφυγή αναφέρεται και σε ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος της Ελλάδας περί ισότητας, εξαιρώντας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (μέλη κυβέρνησης κ.ά.).

Πλέον η πρωτοβουλία περνά στο Σ.τ.Ε. που θα πρέπει να εξετάσει το περιεχόμενο της προσφυγής και να αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητα της σχετικής ΚΥΑ.

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube