.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 13:32

Η Γαλλία βάζει στο μάτι τα φτιαγμένα ηλεκτρικά ποδήλατα με τρελά πρόστιμα

Κάτοχοι ηλεκτρικών ποδηλάτων και έμποροι που πουλούν ή τοποθετούν βελτιωτικά αντιμετωπίζουν εξοντωτικά πρόστιμα ως και φυλακή.

Σύμφωνα με τη Γαλλική κυβέρνηση, το πρόβλημα με τα φτιαγμένα ηλεκτρικά ποδήλατα έχει αρχίσει να γίνεται σοβαρό, καθώς κυκλοφορούν πολλές χιλιάδες και η αγορά βελτιωτικών εξαρτημάτων γνωρίζει μεγάλη άνθιση, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι δρόμοι από ποδήλατα που συχνά πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ' όσο σχεδιάστηκαν να πάνε.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση εξακολουθεί να θεωρείται ποδήλατο εφόσον ο ηλεκτροκινητήρας του έχει απόδοση έως 250W (0.33 hp) και η τελική του ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25 km/h. Ο,τιδήποτε από κει και πάνω κανονικά απαιτεί έκδοση πινακίδας με όλα τα συμπαραμαρτυρούντα.

Το πρόβλημα είναι πως μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα τέτοιο ποδήλατο και στην πορεία, με σχετικά λογικά χρήματα, να του κοτσάρει ένα μοτέρ 1000W, και να χτυπά τελικές άνω των 60-80 km/h. Αυτό προφανώς συμβαίνει σε έντονο βαθμό στη Γαλλία – και όχι μόνο – προκαλώντας την αναθεώρηση του Γαλλικού Κ.Ο.Κ. και συγκεκριμένα το άρθρο L317-1, στο οποίο προστέθηκε ένας νέος κανονισμός για τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα.

Σύμφωνα με αυτόν, οι ποδηλάτες που θα συλληφθούν να καβαλούν ποδήλατο που να υπερβαίνει τα όρια της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο €30,000 (!), ενώ η μέγιστη ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί φτάνει τον 1 χρόνο φυλάκισης. Λογικά αυτό το τελευταίο θα ισχύει σε περίπτωση πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.

Το δε ποδήλατο θα κατάσχεται και ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να το πάρει πίσω μόνο εφόσον το επαναφέρει σε εργοστασιακή μορφή.

Επίσης, το μέτρο συμπαρασύρει και όσους πουλούν η εγκαθιστούν κιτ βελτίωσης για ebikes, καθώς βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο τρελό πρόστιμο των 30 χιλιάρικων και φυλάκιση έως και 2 χρόνια.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, καθώς σε αρκετές χώρες έχει παρατηρηθεί και συζητηθεί ανάλογα μέτρα, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αγγλία όπου ένας 32χρονος σκότωσε πεζή στο Λονδίνο χτυπώντας τη με το ποδήλατό του ενώ πήγαινε με περίπου 50 km/h. Το γεγονός πως ο ποδηλάτης αθωώθηκε για την κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης φούντωσε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση αυτή.

Η Bosch πρόσφατα παρουσίασε μια νέα ηλεκτρονική διάταξη που απαγορεύει το σκάλισμα των ηλεκτρικών της μοτέρ από το 2020. Ένας αισθητήρας ανιχνεύει αν ο κινητήρας έχει υποστεί επεμβάσεις και βγάζει μήνυμα λάθους στην οθόνη, επαναφέροντας την απόδοση αυτομάτως στα στάνταρ επίπεδά της. Αν επαναληφθούν οι προσπάθειες για πείραγμα του ίδιου κινητήρα, την τρίτη φορά κλειδώνει και πρέπει να πάει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο για τα περαιτέρω.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο από τη σχετική επικαιρότητα είναι το τι ισχύει για ποδήλατα που έχουν στηθεί για άλλη δουλειά και όχι για τον δρόμο, λ.χ. αγώνες, προπόνηση στο βουνό ή αλλού, κλπ. Η απαγόρευση στο επίπεδο του εμπορίου, ειδικά εφόσον επεκταθεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε., θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της σχετικής αγοράς;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon