.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 10:06

MV Agusta – Γιορτάζει 75 χρόνια ιστορίας

Στα 75 χρόνια της το ένα συνήθειο που ποτέ δεν έχασε η MV Agusta είναι το να κερδίζει, σε κάθε μέτωπο: από τις πίστες, με το αμίμητο ρεκόρ των 37 παγκοσμίων πρωταθλημάτων κατασκευαστών, ως τις εκθέσεις και τα καταστήματα όλου του κόσμου όπου οι μοτοσυκλέτες της θεωρούνται πραγματικά ορόσημα μοτοσυκλετιστικής τέχνης.

Όλα ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου 1045 με την ίδρυση της Meccanica Verghera Srl στην Cascina Costa, κοντά στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου. Η οικογένεια Agusta, προερχόμενη από την αεροπορική βιομηχανία, στράφηκε στις μοτοσυκλέτες για να εκφράσει το πάθος της για ταχύτητα όταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν της επιτρεπόνταν να κατασκευάζει αεροπλάνα.

Στην ιστορία της εταιρείας ο Κόμης Domenico Agusta επέδειξε οξυδέρκεια προσλαμβάνοντας πάντα τους ταχύτερους αναβάτες, πολλοί εκ των οποίων έγιναν θρύλοι του αθλήματος: Franco Bertoni, Arcisio Artesiani, Carlo Ubbiali, Leslie Graham, Cecil Sandford, Fortunato Libanori, John Surtees, Mike Hailwood, Gianfranco Bonera, Giacomo Agostini και Phil Read.

Ειδικότερα η συνεργασία με τον Giacomo Agostini ήταν εξαιρετικά πετυχημένη: στην καριέρα του ο “Ago” κατέκτησε 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 18 Ιταλικά Πρωταθλήματα και 10 Isle of Man TT.

Ο Κόμης Agusta απεβίωσε το 1971 και το μέλλον της εταιρείας έδειχνε ζοφερό, μέχρι που η οικογένεια Castiglioni ανέλαβε να της δώσει νέα πνοή. Το 1992 ο Claudio Castiglioni απέκτησε την MV Agusta και μετέφερε την παραγωγή της στη Schiranna, στις όχθες της λίμνης Varese, εκεί όπου παράγονται και σήμερα οι μοτοσυκλέτες της.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Claudio Castiglioni η εταιρεία απέκτησε νέο πρεστίζ, επένδυσε να μεθόδους εξέλιξης και παραγωγής και η πρώτη μοτοσυκλέτα της νέας αυτής εποχής ήταν η τετρακύλινδρη F4 750 cc, μια μοτοσυκλέτα που ακόμη και σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες που έχουν φτιαχτεί ποτέ.

Μετά τον πρόωρο θάνατό του το 2011, ο γιος του Giovanni Castiglioni ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας και συνέχισε στο ίδιο μονοπάτι. Εξακολούθησε να στήνει συνεργασίες με κορυφαία παγκόσμια ονόματα, όπως η Pirelli και ο πιλότος F1 Lewis Hamilton, ενώ γέννησε τη σειρά Brutale και συνέχισε να διευρύνει τη γκάμα της εταιρείας του με επέκταση σε νέες κατηγορίες: η supersport F3, όπως και οι σειρές Dragster και Turismo Veloce, βρήκαν καθολική αναγνώριση από τους φίλους της μοτοσυκλέτας.

Η στρατηγική πορεία της MV Agusta σήμερα συγκεντρώνεται στο πενταετές πλάνο που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε. Ο κεντρικός του άξονας είναι η ανάπτυξη της φίρμας με οργανική και δομική ανάπτυξη, με στόχο να φτάσουν οι ετήσιες πωλήσεις στις 25,000 μοτοσυκλέτες με πάνω από 20 νέα μοντέλα στα επόμενα 5 χρόνια.

Θα δούμε είσοδο σε νέες κατηγορίες, την παρουσίαση μοτοσυκλέτας για νέους αναβάτες και την επιστροφή μικρότερων κυβισμών, όπως τα 350 cc, να να στηρίξουν την επέκταση σε νέες αγορές και κυρίως την Ασία. Η συνεργασία με την Κινεζική Loncin θα εξυπηρετήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MV Agusta Motor S.p.A., Timur Sardanov, δήλωσε σχετικά: “Το να είμαι στο τιμόνι αυτής της εταιρείας και αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι συναρπαστικό και συνιστά μια μεγάλη πρόκληση. Θεωρώ πως είναι ένα σπουδαίο προνόμιο αλλά και μεγάλη ευθύνη, μα κοιτώντας πίσω στην κληρονομία της MV Agusta, γνωρίζω πως στεκόμαστε στις πλάτες ενός γίγαντα και αυτό μου δίνει περηφάνια και εμπιστοσύνη πως κάθε μέρα θα ανοίγουμε νέους δρόμους, θα παρουσιάζουμε καινοτόμο τεχνολογία, νέα συναρπαστικά μοντέλα και θα ανοιγόμαστε σε αγορές που δεν είχαμε ποτέ ξανά.”

Η επίσημη τελετή εορτασμού της 75ης επετείου της MV Agusta θα διοργανωθεί στο Valese στις 20 και 21 Ιουνίου 2020.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon