.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 12:10

Η αστυνομία της Bangalore στην Ινδία φυλάει τους δρόμους με τροχονόμους-κούκλες

Να μια απλούστατη λύση για να αυξήσεις το εργατικό σου δυναμικό χωρίς να πρέπει να πληρώνεις μισθούς.

Η πόλη Bangalore στον νότο της Ινδίας έχει ένα από τα πιο προβληματικά οδικά δίκτυα της χώρας, με περίπου 8 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους της και πρόβλεψη πως σε δύο χρόνια θα έχουν ξεπεράσει τα 10.

Η καθημερινή μετακίνηση στην πόλη αυτή θεωρείται εφιαλτική, καθώς με 18.7 km/h καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη μέσω ωριαία ταχύτητα στους δρόμους της μετά τη Mumbai (18.5 km/h). Όπως είναι λογικό, με τόσα πολλά οχήματα να πήζουν σε μποτιλιαρίσματα οι τροχαίες παραβάσεις έχουν την τιμητική τους, με τις κάμερες της αστυνομίας να καταγράφουν περίπου 20,000 παραβάσεις καθημερινά!

Τώρα φαίνεται πως βρέθηκε μια ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα. Αν το υπάρχον δυναμικό της αστυνομίας δεν επαρκεί για να έχουν έναν τροχονόμο σε κάθε διασταύρωση, γιατί να μη ντύσουμε ένα μανεκέν ως αστυνομικό και να το στήσουμε στα επίμαχα σημεία;

Όπερ και εγένετο. Ο κύριος Ravikante Gowda, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής αστυνομίας, εξηγεί:

“Η ιδέα να βάλουμε τις κούκλες αυτές σε διαφορετικά σημεία κάθε μέρα προέκυψε γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά όταν βλέπουν την αστυνομία σε μια διασταύρωση. Όταν δεν είναι κανείς εκεί, έχουν άλλη συμπεριφορά.

“Είναι περίπου δύο εβδομάδες από τότε που τις πρωτοχρησιμοποιήσαμε. Υπάρχει πλέον δισταγμός στο να παραβιάσουν κόκκινα φανάρια. Μπερδεύονται δε ακόμη περισσότερο όταν άλλες μέρες αντικαθιστούμε τις κούκλες με αληθινούς συναδέλφους στα ίδια σημεία.”

Η τέχνη της παραπλάνησης, λοιπόν, ως μέσο επιβολής του Νόμου. Καθόλου κακή ιδέα κατά πώς φαίνεται, αφού τα μανεκέν με τη στολή αστυνομικού φαίνονται αληθοφανή από μακριά και, ακόμη κι αν κάποιος υποπτεύεται πως δεν είναι άνθρωπος, δε μπορεί να είναι σίγουρος πριν φτάσει κοντά, αφού οι κούκλες δεν βρίσκονται κάθε μέρα στο ίδιο σημείο.

Όσο για τις αντιδράσεις του κόσμου, όπως περιμένουμε είναι ανάμικτες. Άλλοι βρίσκουν το μέτρο απαίσιο, ενώ κάποιοι το βρίσκουν από αποτελεσματικό ως και υπέροχο. Πολλοί πολίτες βγάζουν selfies με τους αστυνόμους-μανεκέν, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ευτράπελα με τις κούκλες να βρίσκονται αγκαλιά με παρακείμενα δέντρα, αλλά η ουσία δεν έχει να κάνει τόσο με τις εντυπώσεις, όσο με την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών: αν οι παραβάσεις μειωθούν σε αριθμό, το μέτρο θα έχει αποδειχθεί πετυχημένο.

“Δείχνουν όμορφοι. Μόνο από κοντά μπορείς να αντιληφθείς πως δεν είναι αληθινοί αστυνομικοί και αυτό κάνει πολύ κόσμο να φοράει το κράνος του μόλις πλησιάσει τη διασταύρωση,” δηλώνει Ινδός νεαρός λίγο πριν βγάλει μια φωτογραφία με τον κούκλο.

Διότι τελικά κι ο άγιος φοβέρα θέλει…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon