.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 11:45

Το Βέλγιο εξετάζει απαγόρευση μοτοσυκλετών στις Βρυξέλλες!

Βασισμένο σε αμφιλεγόμενη έρευνα, θεωρεί πως έτσι θα μειώσει δραστικά την αστική ρύπανση.

Έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που επέπλευσε στη δημοσιότητα μια έρευνα του International Clean Council on Transportation (ICCT), η οποία προκαλούσε την κοινή λογική ισχυριζόμενη πως οι μοτοσυκλέτες εκλύουν ως και 11 φορές περισσότερα οξείδια του άνθρακα και 6 φορές περισσότερα οξείδια του αζώτου από τα αυτοκίνητα.

Η έρευνα αυτή είχε παραγγελθεί από τον Δήμο του Παρισιού στη Γαλλία και τώρα φαίνεται πως η επίδρασή του πέρασε και στο γειτονικό Βέλγιο. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του ICCT, η Βελγική κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να απαγορεύσει εντελώς τις μοτοσυκλέτες στην πρωτεύουσα της χώρας!

Στην κατεύθυνση αυτή ανέθεσε στην περιβαλλοντική υπηρεσία Brussels Environment να τρέξει μια δική της μελέτη για να διαπιστώσει σε ποιον βαθμό οι μοτοσυκλέτες μολύνουν με μικροσωματίδια και αέρια του θερμοκηπίου. Η μελέτη αυτή θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο και το πέρας της θα γνωμοδοτήσει στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην απαγόρευση ή μη των δικύκλων στις Βρυξέλλες.

Αυτή η εξέλιξη έχει ξεσηκώσει τη Βελγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας (FEBIAC), η οποία χαρακτηρίζει την κίνηση ως "σκέτη πρόκληση". Η άποψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αρχικής αντίδρασης του ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών), η οποία είχε απορρίψει την έρευνα του ICCT ως ανακριβή και μετρημένη λάθος, προσβάλλοντας τους ισχυρισμούς της όπως είχαν παρουσιαστεί από τον Δήμο του Παρισιού τον περασμένο μήνα.

"Αμφισβητούμε σοβαρά την αξιοπιστία της τεχνολογίας που χρησιμοποίησε το ICCT για να μετρήσει πραγματικές εκπομπές καυσαερίων από μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα της L κατηγορίας," εξηγεί η σχετική ανακοίνωση του ACEM.

Η ουσία είναι ωστόσο πως ακόμη και έτσι να είναι, οι επίσημες μετρήσεις καυσαερίων στις Βρυξέλλες αντιστοιχούν στις μοτοσυκλέτες το 6% των οξειδίων του άνθρακα, 0.2% οξειδίων του αζώτου και 0.4% των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι δηλαδή πως η στόχευση εναντίον της μοτοσυκλέτας είναι μάλλον προσχηματική και στην πραγματικότητα υποτίθεται πως προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα χτυπώντας την πιο ασήμαντη συνιστώσα του.

Η δε επιχειρηματολογία του ICCT πως οι μοτοσυκλέτες έχουν "μείνει" στις Euro 4 ενώ τα αυτοκίνητα έχουν περάσει στην 6η γενιά προδιαγραφών, καταρρίπτεται από τον ACEM στη βάση της, καθώς σε επίπεδα εκπομπών οι Euro 4 των μοτοσυκλετών είναι πολύ κοντά στις Euro 6 των αυτοκινήτων, ενώ ουδείς αναφέρεται στο προφανές, δηλαδή πώς από φέτος περνάμε ήδη στην εποχή των Euro 5.

Για να μη συζητήσουμε για το πόσα αυτοκίνητα αναλογούν σε κάθε μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες (ή σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη αντιστοίχως).

Ο πρόεδρος της FEBIAC, Philippe Dehennin, άλλωστε το είπε όσο πιο καθαρά γίνεται: "Αυτού του είδους το σκεπτικό είναι απλοϊκό γιατί εστιάζει σε μια μειοψηφία χρηστών του δρόμου και γιατί έχει αποδειχθεί πως θα μποτιλιαρίσματα θα μειώνονταν κατά 40% αν μόνο το 10% των οδηγών αυτοκινήτων άλλαζαν σε μοτοσυκλέτα. Καλούμε την κυβέρνηση να κοιτάξει τη μετακίνηση με διαφορετική ματιά αντί απλά να ανακοινώνει απαγορεύσεις..."

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 18:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon