.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 13:01

“Αδειάζουν τα πεζοδρομία από τα μηχανάκια”… όταν φτιαχτούν οι χώροι στάθμευσης… και “όταν” γενικώς…

Με πηχυαίους τίτλους περί εξάλειψης του φαινομένου των σταθμευμένων δικύκλων επάνω στα πεζοδρόμια, ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, προσπάθησε να επικοινωνήσει εμφατικά την είδηση για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα αφορά στους χώρους στάθμευσης για αυτά. Την συγκεκριμένη είδηση, μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την παράνομη στάθμευση των δικύκλων επάνω στα πεζοδρόμια. Από την άλλη, η μεροληπτική οπτική που θέλει μόνο τα δίκυκλα να αποτελούν το πρόβλημα και ο “στρουθοκαμηλισμός” που αγνοεί όλους τους άλλους παράγοντες που απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση των πεζών στα πεζοδρόμια, είναι κάπως εξοργιστική, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται για να χαιρετήσει και να υποδεχτεί ένα εξαγγελθέν έργο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι θεσσαλονικείς αναβάτες, ήδη πήραν μια γεύση από όλο αυτό, με 1000+ κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα δικύκλων, να βεβαιώνονται μέσα σε 15 ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό έγινε ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την βελτίωση των χώρων στάθμευσης των δικύκλων.

Φανταζόμαστε ότι κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου θα ξεκινήσει ένα κυνήγι “μαγισσών”, των δικύκλων εν προκειμένω και των αναβατών τους, που θα στοχοποιηθούν ως οι μοναδικοί “καταληψίες” των πεζοδρομίων.

Και όλα αυτά, όταν ΘΑ δημιουργηθεί το ρυθμιστικό –κανονιστικό πλαίσιο για τις θέσεις στάθμευσης των δικύκλων (το 2020…), ΘΑ δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης, με την προοπτική μάλιστα μερικές από αυτές, να ανήκουν σε ιδιώτες και να χρεώνονται αναλόγως.    

Για να μην παρεξηγηθούμε, ξαναγράφουμε και επισημαίνουμε, δεν επικροτούμε ούτε υποστηρίζουμε την παράνομη στάθμευση δικύκλων επάνω στα πεζοδρόμια και δεν χρησιμοποιούμε ως ελαφρυντικό και δικαιολογία το ότι αυτοκίνητα, ζαρντινιέρες, τραπεζάκια καφέ, κάδοι, πινακίδες, κολώνες και ένα σωρό άλλα αντικείμενα και εμπόδια, δημιουργούν επίσης πρόβλημα.

Απλά, όταν γίνεται λόγος για βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας για τους πεζούς και ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες, συνθήκη που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καλό είναι αυτή να έχει έστω και προσχηματικά, στέρεες βάσεις και ολιστική προσέγγιση. Τα δίκυκλα σαφώς και αποτελούν μέρος του προβλήματος, δεν είναι όμως η μοναδική αιτία που ένας πεζός ουσιαστικά κινδυνεύει να περπατήσει στην πόλη του.

Θα θέλαμε να δούμε λοιπόν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι να τα ρίχνουμε όλα στα δίκυκλα, ως εύκολη λύση, προκειμένου να αναδειξουμε μια είδηση και να προβάλουμε το ότι γίνεται έργο…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon