.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:20

Δημοπρασία Triumph TS8-1 Prototype του 1981

Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams βγάζει στο σφυρί το πρωτότυπο μοντέλο TS8-1 της Triumph, μια μοναδική concept μοτοσυκλέτα που δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο προς την παραγωγή.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως εδώ έχουμε ένα one-off μοντέλο, η τιμή των 8.900-16.000 ευρώ που αναμένεται να πιάσει μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ευκαιρία. Από την άλλη… είναι τόσο κακάσχημο το καημένο!

Το 1980, η αναγεννημένη Triumph διέθετε γκάμα που ουσιαστικά αποτελούνταν από ένα μόνο μοντέλο, βασισμένο στην Bonneville που έδειχνε τα χρόνια της. Παρόλα αυτά, η φίρμα συνέχισε να εξελίσσει το μοντέλο με την προσθήκη μίζας το 1980 και με μια 8βάλβιδη κεφαλή (στο TSS) το 1982, εξελιγμένη από τη Weslake.

Η συγκεκριμένη κεφαλή είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ένα εργοστασιακό Triumph το 1981, όταν το πρωτότυπο TS8-1 της δημοπρασίας, με υπεύθυνο για το φρικαλέο design του τον Ian Dyson, είχε παρουσιαστεί στο βρετανικό σαλόνι μοτοσυκλέτας στο Earls Court.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 1981 η βρετανική βιομηχανία μοτοσυκλέτας είχε πιάσει πάτο, και μόλις 2 εταιρείες παρευρέθηκαν επίσημα στο σαλόνι: η Triumph και η Hesketh, ενώ σε λίγα χρόνια θα είχαν κι οι δυο χρεοκοπήσει.

Φανταστείτε μάλιστα πως το περίπτερο της Triumph ήταν κοινό με τον dealer της φίρμας «Abbey Garages» και τοTriumph Owners' Club.

Δίπλα στο TS8-1 βρισκόταν το TR7T trail bike, το Thunderbird 650 και φυσικά η Bonneville.

Ο κινητήρας του TS8-1 διέθετε ελαστικές βάσεις, σχεδιασμένες από τον Bernard Hoope, τον μηχανικό υπεύθυνο για το διάσημο ανάλογο σύστημα της Norton Commando.

Με τους διπλούς τετράγωνους προβολείς και το τεράστιο φέρινγκ που έμοιαζε με σκουπιδοτενεκέ, το TS8-1 αποτελούσε μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Grand Tourer μοτοσυκλέτας, στα πρότυπα της BMW R100RT.

Δυστυχώς -ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς- το project έληξε άδοξα καθώς η μοτοσυκλέτα δεν κατάφερε να φτάσει τις 50 προ-παραγγελίες, κι έτσι δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή.

Αυτό που χρειαζόταν η Triumph ήταν έναν σοβαρό επενδυτή, και θα έπρεπε να περιμένει τον John Bloor για το σωστό «restart» στο εργοστάσιο του Hinckley.

Το TS8-1 αγοράστηκε από τον dealer Bill Crosby ο οποίος αργότερα ίδρυσε το London Motorcycle Museum, με τη μοτοσυκλέτα να εκτίθεται στο εν λόγω μουσείο για αρκετά χρόνια.

Το κοντέρ της μοτοσυκλέτας γράφει μόλις 1 μίλι, δίχως να έχει πάρει μπροστά ποτέ.

Το Triumph TS8-1 Prototype θα βγει σε δημοπρασία στο Autumn Stafford Sale στις 19 Οκτωβρίου 2019, ενώ η σελίδα της δημοπρασίας μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon