.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 14:27

298 km/h - Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για γυμνή ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Με μια μοτοσυκλέτα που έχει ανέβει στο βάθρο του Isle of Man TT Zero και έναν αναβάτη με παρελθόν από πυραυλοκίνητες μοτοσυκλέτες, το ρεκόρ απλά δεν είχε καμιά ελπίδα.

Ο Άγγλος κύριος Zef Eisenberg ίσως δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο οι λάτρεις των περίεργων και, κυρίως, πολύ γρήγορων στην ευθεία μοτοσυκλετών μάλλον θα τον γνωρίζουν.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από την ομάδα Mad Max, η οποία διεκδίκησε το μερίδιό της στη δημοσιότητα όταν αγόρασε την περίφημη αεριοπροωθούμενη μοτοσυκλέτα Y2K εξ Αμερικής, την τροποποίησε με μια νέα τουρμπίνα ελικοπτέρου της Rolls Royce και με αυτήν έθεσε δύο μοναδικά παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας το 2016: 363 km/h χωρίς φέρινγκ και 376.6 με φέρινγκ!

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις στη σέλα της βρισκόταν ο Eisenberg, ο οποίος τότε είχε δέσει το σαγόνι του κράνους του με συρματόσχοινο στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας για να αντέξει την αεροδυναμική πίεση στις ταχύτητες αυτές!

Το παράτολμο του όλου εγχειρήματος αποδείχθηκε περίτρανα την επόμενη χρονιά, όταν επέστρεψε στην ίδια εκδήλωση των Straightliners στην Αγγλία για να σπάσει το δικό του ρεκόρ και είχε μια τρομακτική πτώση με πάνω από 300 km/h που τον έστειλε για κάμποσους μήνες στα νοσοκομεία με αμέτρητα σπασμένα του κόκαλα.

Όσο κι αν ταλαιπωρήθηκε ωστόσο ο Eisenberg δεν πτοήθηκε και επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος, αυτή τη φορά με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

madmax 2

Πρόκειται στην ουσία για την πειραματική ηλεκτρική superbike του Πανεπιστημίου του Nottingham, η οποία έχει ανέβει τρεις φορές στο βάθρο του TT Zero, μάλιστα το 2018 στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Mugen που παραδοσιακά λυμαίνεται την κατηγορία ελλείψει άλλου επαγγελματικού ανταγωνισμού.

Τότε την εν λόγω μοτοσυκλέτα είχε οδηγήσει στον θρίαμβο ο Daley Mathison, ο οποίος έχασε πρόωρα τη ζωή του στο Isle of Man TT 2019 στον αγώνα της κατηγορίας Superbike.

Προς τιμήν του Mathison λοιπόν αποφάσισε ο Eisenberg να τρέξει τη μοτοσυκλέτα του στην επίσημη διοργάνωση Straightliners Land Speed (πρόκειται για την ίδια οργάνωση που τρέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης σούζας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Elvington και φυσικά κατάφερε να θέσει ένα νέο ρεκόρ.

Με τη μοτοσυκλέτα γδυμένη από φέρινγκ, έκανε μέσο όρο ταχύτητας σε δύο περάσματα (ενός χιλιομέτρου on the fly, δηλαδή όχι με εκκίνηση από στάση) 297.894 km/h. Η δε μέγιστη επίδοσή που κατάφερε σε ένα πέρασμα ήταν 312.351 km/h!

Το ρεκόρ αυτό έχει επισημότατη υπόσταση, καθώς στις διοργανώσεις των Straightliners οι μετρήσεις γίνονται από την Αγγλική αρχή χρονομέτρησης ACU, ωστόσο απομένει η τυπική διαδικασία κατοχύρωσής του από τη FIM για να καταγραφεί και επίσημα στα βιβλία των ρεκόρ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 14:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon