.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 11:19

Στη Βραζιλία τα νήματα χαρταετών αποκεφαλίζουν μοτοσυκλετιστές και η κυβέρνηση θέλει να τα απαγορεύσει

Η είδηση ακούγεται μάλλον εξωπραγματική στη δική μας πραγματικότητα, ωστόσο το νήμα των χαρταετών που είναι επενδεδυμένο με γυαλί αναδεικνύεται σε νούμερο ένα εχθρό των μοτοσυκλετιστών.

Ονομάζεται cerol και πρόκειται για νήμα που έχει ενισχυθεί με τριμμένο γυαλί και κόλα για να χρησιμοποιηθεί σε ένα δημοφιλέστατο έθιμο στη Βραζιλία, τις μάχες χαρταετών.

Ο στόχος είναι να κόψεις το νήμα του χαρταετού του αντιπάλου και φαίνεται πως πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο έθιμο στη χώρα (όπως και σε πολλές Ασιατικές χώρες). Το πρόβλημα είναι πως ουδείς ασχολείται να μαζέψει τα κομμένα νήματα, τα οποία συχνά βρίσκονται μπλεγμένα με δέντρα και κολώνες να κρέμονται κάθετα σε δρόμους.

Τα συμβάντα με μοτοσυκλετιστές που τέτοια νήματα τους προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς δεν είναι και λίγα - όπως αποδεικνύεται, μια απλή αναζήτηση στο google βγάζει σωρεία αιματοβαμμένων φωτογραφιών από σχετικά συμβάντα, καθώς και συχνές καμπάνιες μοτοσυκλετιστών για την απαγόρευσή τους (Cerol Não!).

Καθώς είναι σχεδιασμένα να κόβουν το νήμα του αντιπάλου, αν βρουν απροστάτευτο το σώμα του μοτοσυκλετιστή και μάλιστα με ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσουν βαθειά κοψίματα και το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ο λαιμός που είναι εκτεθειμένος. Εκτός του τραυματισμού, αν το νήμα κόψει μια κεντρική αρτηρία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρο και δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοια ατυχήματα αποδείχθηκαν μοιραία.

cerol moto lei sam serviços cópia

Μάλιστα, στην αγορά της Βραζιλίας ένα από τα δημοφιλέστερα αξεσουάρ είναι κεραίες που βιδώνονται στο τιμόνι για να προστατεύσουν τους μοτοσυκλετιστές από "συναντήσεις" με σκόρπια νήματα cerol, ενώ με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκαμε και άλλες πρωτότυπες λύσεις για όσους δεν αρέσκονται στην αισθητική παρέμβαση της κεραίας.

neck shield

Τώρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει φέρει προς δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο (4391/2019) που προτείνει την απαγόρευση του συγκεκριμένου τύπου νήματος και των μαχών αυτών, οι οποίες θα μπορούν να διοργανώνονται μόνο σε ελεγχόμενους χώρους που δεν γεννούν κινδύνους για διερχόμενους πεζούς και μοτοσυκλετιστές.

Παραδόξως, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα της ανταπόκρισης του κοινού είναι αρνητικά για το νέο νομοσχέδιο.

Για την ιστορία, παραθέτουμε ένα σχετικό βίντεο που συναντήσαμε, όπου στο 1:13 απεικονίζεται το αποτέλεσμα (ευτυχώς όχι θανατηφόρο) της συνάντησης μοτοσυκλετιστή με ένα νήμα cerol. Εξαιτίας της αποκρουστικά ωμής εικόνας, δεν ενσωματώνουμε το βίντεο στην είδηση, αλλά μπορείτε να το βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://youtu.be/qSy8qiNorBU.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon