.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 18:30

KTM: Μόλις έγινε η 1η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών εκτός Ασίας – Και θέλει κι άλλο

Η Αυστριακή εταιρεία έχει πλέον ξεχωρίσει ως η μεγαλύτερη μη Ασιατική κατασκευάστρια μοτοσυκλετών και, αν το πλάνο της δουλέψει σωστά, σκοπεύει να γίνει η πρώτη που θα σπάσει το ενιαίο Ιαπωνικό μπλοκ της παγκόσμιας κορυφής.

Το 1934, χρονιά που η ΚΤΜ ιδρύθηκε στο Mattighofen κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, η εταιρεία του Hans Trunkenpolz, είχε την ατυχία να βρίσκεται πολύ κοντά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα αποκαΐδια του, η ΚΤΜ επανήλθε στην κατασκευή μοτοσυκλετών και έχτισε τα θεμέλιά της με τρόπο παρόμοιo με αυτόν της Vespa: φτιάχνοντας φτηνά δίκυκλα για να εξυπηρετήσει της ανάγκες μιας χώρας διαλυμένης από τον πόλεμο.

O πρόωρος θάνατος του Erich Trunkenpolz (γιου του ιδρυτή Hans) το 1989, μόλις στα 57 του χρόνια, άφησε προσωρινά την εταιρεία στα χέρια επενδυτών με λίγη μοτοσυκλετιστική γνώση, ωστόσο η άφιξη του Stefan Pierer το 1991 άλλαξε τη ροή της ιστορίας ριζικά.

Σήμερα η ΚΤΜ φτιάχνει σε εβδομαδιαία βάση περισσότερες μοτοσυκλέτες απ’ όσες κατασκεύαζε ανά έτος την εποχή που την αγόρασε ο Pierer για 4 εκατομμύρια δολάρια. Χάρη σε μια σειρά από έξυπνες κινήσεις, οι πωλήσεις της το 2018 έφτασαν τις 261,000, ξεπερνώντας τη Harley-Davidson και θέτοντας την ΚΤΜ ως τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια δικύκλων εκτός Ασίας – όπου τα νούμερα μετρούν σε εκατομμύρια, αλλά κυρίως χάρη σε παπιά και πολύ μικρά μοτοσυκλετάκια για τις εκεί αγορές.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το γεγονός πως εν μέσω κρίσης, ακόμη κι όταν η Ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολό της συρρικνώθηκε κατά 14%, η ΚΤΜ σχεδόν έφτασε να τετραπλασιάζει τις πωλήσεις της σε μια δεκαετία είναι απτή απόδειξη για τη μαγική σκόνη που περιβάλλει τις περισσότερες κινήσεις του Pierer.

Αντλώντας τη δύναμή της από τους αγώνες, όπου ο Pierer σοφά έκανε την ΚΤΜ βασίλισσα του χώματος με το Dakar σε πρώτη φάση και τελικά όλες τις λαοφιλείς διοργανώσεις, MX, Enduro κ.ο.κ., η εταιρεία έχει πλέον συνάψει μια εξαιρετικά επωφελή συνεργασία με την Ινδική Bajaj, σύμφωνα με την οποία οι Αυστριακοί προβλέπουν πως ως το 2022 θα έχουν φτάσει τις 400,000 πωλήσεις παγκοσμίως.

Αυτός ο στόχος θα τη φέρει σε απόσταση βολής από την Kawasaki, την εταιρεία που κάθεται στην 3η θέση μεταξύ των κατασκευαστών μεγάλων μοτοσυκλετών!

Το να στοχεύσει ψηλότερα δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά όταν στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκουμε τη Honda (20 εκατομμύρια πωλήσεις) και στη δεύτερη θέση τη Yamaha (5.4 εκατομμύρια). Αν όμως βγάλουμε από την εξίσωση τον χείμαρρο των Ασιατικών παπιών και πολύ μικρών μοτοσυκλετών – κάτι που φαινομενικά αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί στόχο της ΚΤΜ – το να σπάσει το Ιαπωνικό μέτωπο στην κορυφή δεν ακούγεται και τόσο ανέφικτο.

Ένα ερώτημα βέβαια έχει να κάνει με την μελλοντική στροφή της βιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση. Είναι αναπόφευκτο, αλλά επίσης είναι και μια βαριά απαίτηση από τους κατυασκευαστές, οι οποίοι δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες σε έρευνα, εξέλιξη και παραγωγή.

Για την ΚΤΜ, που έχει πουλήσει συνολικά 5,000 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες από το 2014 που πρωτοπαρουσίασε τη σχετική σειρά μοντέλων της, η αλλαγή θα είναι ακριβή και δύσκολη, αλλά από τη στιγμή που επιβάλλεται νομοθετικώς, είναι και αναπόφευκτη.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 21:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon