.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 16:44

Honda V2 με υπερσυμπιεστή – Πατέντα για μελλοντικό γυμνό

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει το σοφό γνωμικό και στην περίπτωση της Honda δε μιλάμε απλά για καπνό, αλλά για κανονικό ντουμάνι.

Ο λόγος που αναφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο έχει να κάνει με το πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τον δρόμο τους στην επικαιρότητα σχέδια πατεντών της Honda για μοντέλα με κάποιας μορφής εξαναγκασμένη τροφοδοσία.

Στο πρόσφατο παρελθόν μόνο, έχουμε πατέντες για υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα από το 2016, ενώ πολύ πιο πρόσφατα, το 2018, ο διευθυντής της Honda Europe είχε αποκαλύψει πως, όχι απλά υπάρχει ένα turbo V2 στα σκαριά, αλλά το έχει οδηγήσει κιόλας σε πρωτότυπη μορφή!

Τώρα ο Αγγλικός Τύπος κυκλοφορεί με άλλη μια πατέντα που φέρεται να έχει κατατεθεί από τη Honda, αυτή τη φορά για ένα V2 με υπερσυμπιεστή (supercharger) – όπως αυτόν που χρησιμοποιεί ήδη η Kawasaki στο H2.

Στα σχέδια απεικονίζεται μια φαινομενικά γυμνή V2 με πλαίσιο χωροδικτύωμα, κάτι που εύλογα στέλνει την πρώτη σκέψη σε Ducati και Monster, αλλά ας μην παρασυρόμαστε από εύκολες συγκρίσεις – δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ιταλών, ούτε οι V2, ούτε ο συγκεκριμένος τύπος πλαισίου. Honda VTR250 κανείς;

Λοιπόν, δε θα επενδύσουμε πολύ σε θεωρητικές παραφιλολογίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει η Honda με έναν τέτοιο κινητήρα, καθώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο που κανονικά συνοδεύει την πατέντα και όπου θα βρίσκαμε βασικές πληροφορίες για το ποιόν του και την προτιθέμενη χρήση του.

Θα μπορούσε λ.χ. να εξοπλίσει ένα θηρίο ισχύος σε μια άσκηση υπερβολής αλά Kawasaki H2R, ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τονώσει τις μεσαίες και να ρίξει την κατανάλωση καυσίμου σε διαφόρων τύπων μοτοσυκλέτες, από μικρομεσαίες χρηστικές ως sport touring – λ.χ. Kawasaki H2 SX.

Η ουσία είναι πως, για να υπάρχει η πατέντα, το ζήτημα έχει προφανώς απασχολήσει τους μηχανικούς της Honda και το πλάνο υπάρχει. Το κατά πόσο αυτό θα γίνει πραγματικότητα είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς έχουμε δει εκατοντάδες πατέντες που ακόμη δεν έχουν φτάσει στην παραγωγή.

Η λογική πάντως λέει πως τέτοια συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας έχουν μια ξεκάθαρη θέση στο άμεσο μέλλον της μοτοσυκλέτας, καθώς οι ολοένα και πιο σφικτές προδιαγραφές αναγκάζουν τους κατασκευαστές να εφευρίσκουν τρόπους να τις ικανοποιούν χωρίς να χάνουν δύναμη.

Θυμόμαστε πως πάει σχεδόν μια δεκαετία που η Suzuki περιφέρει την τεχνολογία του πρωτότυπου Recursion (μεσαίο δικύλινδρο με turbo) από έκθεση σε έκθεση, η Yamaha έχει κατά καιρούς πατεντάρει turbo προτάσεις για διάφορα μοντέλα της, αλλά στην πράξη μόνο η Kawasaki έχει φέρει κάτι ανάλογο στην παραγωγή - και αυτή για μια μεγάλη και ακριβή μοτοσυκλέτα, όχι για τις ευρείες μάζες.

Ίσως τώρα που ψήνονται και οι Euro 5 να φτάνει ο καιρός τους, πάντως όπως και να έχει είμαστε βέβαιοι πως αρκετοί εξ ημών θα λιγουρεύονται ένα τέτοιο γυμνό V2 από τη Honda.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon