.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 15:37

Ducati - O Όμιλος Volkswagen αναδιαρθρώνεται, πώς την επηρεάζει

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο dieselgate με αρχικό επίκεντρο τα αυτοκίνητα της VW, άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου και οι αντίστοιχες φήμες πως η μητρική εταιρεία προτίθεται να πουλήσει διάφορες από τις μπράντες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Ανάμεσα σε αυτές είναι, ως γνωστόν, και η Ducati, αλλά έκτοτε δεν προέκυψε ποτέ κάποιο σαφές αποτέλεσμα, παρότι η Ιταλίδα κατασκευάστρια φέρεται να έχει προσφερθεί προς πώληση αρκετές φορές τα τελευταία μερικά χρόνια.

Μια βασική αιτία που η VW ως τώρα δεν έχει πουλήσει κάποιο από τα περιουσιακά της στοιχεία φέρεται να είναι η σθεναρή αντίσταση του συνδικάτου εργατών της, το οποίο μπλοκάρει τις πωλήσεις που θεωρεί πως θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση του εργατικού δυναμικού του Ομίλου.

Η πιο πρόσφατη είδηση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, ανοίγει μια νέα προοπτική. Σύμφωνα με αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Herbert Diess, ήρθε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα και θα ξεκινήσει των πώληση κομματιών του Ομίλου.

Το σημείο-κλειδί της συμφωνίας είναι η δέσμευση του Diess για μια επένδυση 1 δις ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Κάτω Σαξονία, κοντά στα κεντρικά της VW. Τα συνδικάτα των εργατών θέλουν να μη γίνουν απολύσεις, οπότε αν το ισοζύγιο του προσωπικού μπορεί να παραμείνει σε θετικό πρόσημο με οριζόντιες μετακινήσεις προσωπικού εντός του Ομίλου, τότε δε θα αντισταθούν σε ενδεχόμενες πωλήσεις.

Τα πρώτα πλάνα της VW προβλέπουν τη συγχώνευση των MAN και Scania για να δημιουργηθεί ένα νέο δυνατό όνομα στην αγορά των φορτηγών, ενώ κάποια άλλα κομμάτια – όπως η MAN Energy Solutions που κατασκευάζει ντιζελοκινητήρες για πλοία και βιομηχανικές εφαρμογές ενέργειας – θα βγει στο σφυρί.

Σχετικά με τη Ducati δεν έχει προκύψει κάποια συγκεκριμένη νέα είδηση, αλλά με δεδομένο πως στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει απόπειρες να πουληθεί η εταιρεία, η λογική λέει πως το θέμα θα επιστρέψει στο προσκήνιο αργά ή γρήγορα υπό το φως των νέων δεδομένων.

Η Ducati εμπορικά πηγαίνει αρκετά καλά και το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημείωσε άνοδο 5% στις παγκόσμιες πωλήσεις της, γράφοντας θετικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες μοντέλων – με ατμομηχανή τη σειρά των Multistrada και Hypermotard που οδηγεί στον ανήφορο με 18.6%. Αυτή η βελτίωση των πωλήσεών της έρχεται να αντισταθμίσει τη μικρή πτώση που είχε μετρηθεί στο σύνολο του 2018 και δείχνει πως η δυναμική της παραμένει ισχυρή.

Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι η κερδοφορία της Ιταλικής εταιρείας, αλλά το γεγονός πως πολλοί στο Δ.Σ. της VW ζητούν την αναδιάρθρωση με πώληση κομματιών του Ομίλου για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία ρευστότητας που προκάλεσαν τα γιγάντια πρόστιμα που ακολούθησαν το dieselgate, αλλά και η ανάλογα τεράστια επένδυση που απαιτεί η αναπόφευκτη στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Πηγή

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 15:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon