.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 15:32

Σύστημα υποβοήθησης θέλει να καταργήσει τις πτώσεις με ποδήλατο

Ολλανδική πατέντα

Είναι μάλλον γνωστό πως η Ολλανδία είναι η χώρα με τα περισσότερα ποδήλατα στην Ευρώπη, ένα όχημα ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις της που σχεδιάζονται με γνώμονα τον εξοστρακισμό του αυτοκινήτου - σε αντίθεση με άλλες χώρες (ονόματα δε λέμε) που τα πάντα στήνονται για να εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft εξελίσσει μια νέα τεχνολογία που αποσκοπεί στο να εξαφανίσει τις πτώσεις με ποδήλατο, κάτι που συχνά είναι αρκετά προβληματικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του.

GazelleTUdelft steerassist 7

Για τον λόγο αυτόν συνεργάστηκε με την, επίσης Ολλανδική, κατασκευάστρια ποδηλάτων Royal Dutch Gazelle και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση που ενσωματώνει ένα πρωτοποριακό σύστημα για να το κρατά πάντα όρθιο.

Αυτό χρησιμοποιεί μια αδρανειακή μονάδα μέτρησης, όπως αυτές που έχουν πλέον στην καρδιά τους οι περισσότερες σπορ μοτοσυκλέτες, που χρησιμοποιεί τον μαγικό συνδυασμό γυροσκοπίων και επιταχυνσιόμετρων για να αναλύει την κίνηση του ποδηλάτου σε ταχύτητες από 4 km/h και πάνω.

GazelleTUdelft steerassist 5

Με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο που εξελίχθηκε από το εν λόγω πανεπιστήμιο, ο επεξεργαστής του συστήματος συνυπολογίζει 25 διαφορετικές φυσικές παραμέτρους για να διαγνώσει πότε το ποδήλατο είναι έτοιμο να πέσει και τότε ενεργοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτεράκι που φιλοξενείται στον λαιμό του πλαισίου και το οποίο περιστρέφει ελάχιστα το τιμόνι για να αποτρέψει την πτώση.

Το σύστημα είναι προς το παρόν υπό εξέλιξη και πιθανότατα η έκδοση παραγωγής απέχει ακόμη μερικά χρόνια, ωστόσο οι δοκιμαστές του ισχυρίζονται πως ήδη λειτουργεί σωτήρια.

bosch gas

Δε γνωρίζουμε επίσης αν αυτό θα είχε κάποιο ενδεχόμενο μέλλον στις μοτοσυκλέτες, πάντως έχουμε στα χέρια ήδη μια αντιπρόταση από τη Bosch, με πυραυλάκια που σε σώζουν από lowside. Και, ως γνωστόν, ηλεκτρικό μοτέρ εναντίον πυραύλου ίσον καθαρό διπλό.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 16:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon