.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 15:12

Υamaha Power Tuner App – Γίνεσαι “μηχανικάρα” μέσω εφαρμογής!

Περίπλοκες ρυθμίσεις εύκολα, γρήγορα και απλά

Το μέλλον είναι εδώ! Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι εφαρμογές της είναι άπειρες, με τον χώρο της μοτοσυκλέτας να μην εξαιρείται.  Ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη ιδέα του τι μέλλει γενέσθαι, αφού η παραμετροποίηση στην απόδοση κινητήρα, στον βαθμό επίδρασης των συστημάτων ασφαλείας και στην λειτουργία των αναρτήσεων, είναι στοιχεία που τα συναντάμε σε αρκετά μοντέλα της αγοράς.

Η Yamaha, το προχωρά ακόμη πιο πέρα, προσφέροντας έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό παραμετροποίησης σε ότι αφορά στην απόδοση κινητήρα. Ο λόγος για την εφαρμογή Power Tuner App, που συνεργάζεται με τα “χωματερά” μοντέλαYZ450F 2018-2019 / YZ250F 2019 / YZ450FX 2019 / WR450F 2019 και WR450F 2019 GYTR, τα οποία φέρουν μια μονάδα CCU (Communication control unit).

Η μονάδα αυτή, επιτρέπει την “επικοινωνία”, μέσω τοπικού δικτύου Wi-Fi, με το κινητό και κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία! Η εφαρμογή της Yamaha, επιτρέπει την ρύθμιση του ψεκασμού και την ανάφλεξης σε συνάρτηση με το άνοιγμα του γκαζιού και τις στροφές λειτουργίας.

Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ απλό, εύληπτο και έχει 3D απεικόνιση. Τόσο για την ρύθμιση του ψεκασμού, όσο και για αυτή της ανάφλεξης, υπάρχουν preset πίνακες που αποτελούνται από 16 συνολικά τετραγωνάκια, διατεταγμένα σε δύο άξονες ανά τέσσερα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο τετράγωνο.

Ο κάθετος άξονας, αφορά το ποσοστό ανοίγματος του γκαζιού και ο οριζόντιος άξονας τις στροφές λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα “στοχεύοντας” σε συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να ρυθμίσει την τροφοδοσία ή την ανάφλεξη ή και τα δύο αυτά μαζί, στις 2.000 σ.α.λ. με 60% άνοιγμα του γκαζιού ή στις 8.000 σ.α.λ. με 40% άνοιγμα του γκαζιού κ.ο.κ.

hl powertuner

Επιλέγοντας λοιπόν ένα τετραγωνάκια σε αυτό το πλέγμα ο αναβάτης μπορεί να αυξομειώσει την τροφοδοσία κάνοντας το μίγμα πιο πλούσιο ή πιο φτωχό, με τις αλλαγές να επιδρούν στην διάρκεια του ψεκασμού (σε microsecond). Αντιστοίχως, μπορεί κανείς να ρυθμίσει την προπορεία της ανάφλεξης, με τις αυξομειώσεις να αφορούν σε μοίρες πριν το πιστόνι φτάσει στο ΑΝΣ (άνω νεκρό σημείο) της διαδρομής του.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει πολύ γρήγορα και άμεσα, να πραγματοποιηθούν αλλαγές που πριν πολλά χρόνια χρειαζόντουσαν κατσαβίδια και αλλαγές εξαρτημάτων και πριν λίγα χρόνια, σύνδεση φορητού υπολογιστή στην ECU. Τώρα λοιπόν, ο καθένας μπορεί σε χρόνο dt να ρυθμίσει μόνος του την μοτοσυκλέτα τουμ προσδίδοντας της τα χαρακτηριστικά απόδοσης που επιθυμεί.

Φυσικά μέσω του συγκεκριμένου App, μπορεί κανείς να αποθηκεύσει και να μοιραστεί με άλλους αναβάτες τις ρυθμίσεις του ή να κατεβάσει και να εφαρμόσει άμεσα, ρυθμίσεις άλλων ή συγκεκριμένους εργοστασιακούς χάρτες της Yamaha.  

Σίγουρα, το Power Tuber App δεν απευθύνεται σε όλους και αφορά το off – road πεδίο και μάλιστα συγκεκριμένα μοντέλα της Yamaha. Ωστόσο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα των δυνατοτήτων που μας προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας και ακόμα είμαστε στην αρχή!  

Την εφαρμογή μπρείτε να την βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: 

Android 
iOS

Ακολουθούν δύο επίσημα video της Yamaha:



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 15:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon