.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 10:44

H BMW εξετάζει υβριδικό boxer;

Πρόσφατες πατέντες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση

Η υβριδική τεχνολογία κινητήρων, δηλαδή η από κοινού εφαρμογή ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης με υποβοήθηση από ηλεκτρικό κινητήρα είναι κάτι που συναντάμε συχνά πλέον στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ίσως και επειδή στα τετράτροχα υπάρχει ο χώρος και η επιβάρυνση σε βάρος δεν είναι τόσο σημαντική όσο στη μοτοσυκλέτα να είναι και λόγος που ακόμη δεν έχουμε δει σχετικές λύσεις σε δύο ρόδες.

Ωστόσο φαίνεται πως στη BMW το ψάχνουν το πράγμα σε βάθος. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό motorcycle.com, η Γερμανική εταιρεία κατέθεσε μια αίτηση πατέντας για ένα υβριδικό σύστημα εγκατεστημένο σε boxer κινητήρα.

Αυτό που κάνει το όλο σχέδιο ενδιαφέρον είναι πως στα πλάνα της BMW ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι ενσωματωμένος στον boxer, χρησιμοποιεί την ίδια μετάδοση και η λειτουργία του γίνεται μέσω ενός κατάλληλου αντάπτορα, μιας συσκευής ελέγχου που συνιστά το βασικό αντικείμενο της πατέντας.

Θεωρητικά, το ηλεκτρικό μοτέρ δεν απαιτεί δικό του σύστημα εκκίνησης και ενσωματώνεται στον boxer χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα σε όγκο.

Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που προκύπτουν από την είδηση αυτή, οι Γερμανοί ισχυρίζονται πως αυτή η διάταξη θα μπορεί να παράγει επιπρόσθετα ο,τιδήποτε από 20% ως 200% της μέγιστης ροπής που μπορεί να αποδώσει ο boxer.

Αν όντως ένα τέτοιο σύστημα έχει βλέψεις να βρεθεί στην παραγωγή, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια κίνηση που θα αλλάξει πολλά στη μοτοσυκλετιστική βιομηχανία, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο και ωθώντας κι άλλους κατασκευαστές στο να αναπτύξουν υβριδικές τεχνολογίες που να ικανοποιούν τις ιδιαιτερότητες της μοτοσυκλέτας – περιορισμός βάρους, λιγοστός διαθέσιμος χώρος.

Διαφορετικά, απλά θυμόμαστε πως την τελευταία φορά που η BMW είχε χρησιμοποιήσει μαζί τις λέξεις boxer και υβριδικό ήταν για το πρωταπριλιάτικο αστείο της το 2017 (βλέπε κεντρική φωτό).

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 10:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon