.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 10:42

Η κλασική μοτοσυκλέτα απέναντι στη σύγχρονη νομοθεσία

Εξασφαλίζοντας το μέλλον της μοτοσυκλετιστικής κληρονομιάς

Καθώς οι προδιαγραφές σφίγγουν ως θηλιά τον λαιμό της σύγχρονης μηχανοκίνητης προσωπικής μετακίνησης, γεννάται ένα ερώτημα σχετικά με την επιβίωση των κλασικών οχημάτων σε αυτό το περιβάλλον.

Στις Βρυξέλλες, στη νομοθετική καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ομάδα ευρωβουλευτών απαρτίζει το European Parliament Historic Vehicle Group (EPHVG), δηλαδή την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ιστορικά Οχήματα, και είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να εξετάσουν το ζήτημα.

berndlange historic

Bernd Lange

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Bernd Lange, συνέταξε μια έκθεση στην οποία εστιάζει στην ανάγκη να προστατευτεί νομοθετικά η δυνατότητα κίνησής τους στους δρόμους του αύριο, εξετάζοντας το θέμα από διάφορες πλευρές. Διότι δεν είναι μόνο οι εκπομπές καυσαερίων, αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Τι κάνει ένα όχημα δίχως ABS και με αρχαία φρένα σε έναν κόσμο που τα μισά αυτοκίνητα φρενάρουν από μόνα τους; Πώς θα ενσωματωθούν όλα αυτά αύριο που θα κυκλοφορούν και αυτόνομα οχήματα στους δρόμους;

Στην παρουσίαση της έκθεσης αυτής ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του καθηγητή Bert van Wee από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft, ο οποίος ανέδειξε ένα κενό στη δουλειά του γκρουπ EPHVG – μελετούν τα κλασικά αυτοκίνητα, αλλά δεν υπάρχει καμιά μελέτη για τις μοτοσυκλέτες.

Ο Ολλανδός καθηγητής εξήγησε πως οι περισσότερες παράμετροι που ισχύουν για τα αυτοκίνητα έχουν αξία και για τα δίκυκλα, ωστόσο είναι προφανές πως κάποια θέματα επηρεάζονται από εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά στη μοτοσυκλέτα, ειδικά όταν πατάμε στα χωράφια της ασφάλειας.

bert van wee tudelft
Bert van Wee

Καταλήγοντας πως «υπάρχει μέλλον για τη μοτοσυκλετιστική μας κληρονομιά», η παρουσίαση της έκθεσης του κ. Lange θέλει να αποτελέσει την αφορμή για να ασχοληθεί σοβαρά το Ευρωκοινοβούλιο με το ζήτημα, αλλιώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούν μια μέρα εκτός δρόμων τα ιστορικά οχήματα απλά και μόνο γιατί ο νόμος δεν ασχολήθηκε μαζί τους και, φυσικά, έμειναν εκτός προδιαγραφών.

Ίσως να φαίνεται κάπως ασήμαντο στην προβληματική μας πραγματικότητα, μα στην ουσία αφορά στο κληροδότημα που θα δώσουμε στις επόμενες γενιές και σε κομμάτια της ιστορίας που οφείλουμε να μην αφήσουμε έξω.

Υπάρχει δε και η πρακτική παράμετρος: στην Ε.Ε. μόνο το εργατικό δυναμικό που απασχολείται επαγγελματικά στη συντήρηση ιστορικών οχημάτων υπολογίζεται σε 100,000 με 140,000 ανθρώπους.

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 10:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon