.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:08

Ζάντες τιτανίου από τρισδιάστατο εκτυπωτή - Παγκόσμια καινοτομία

Η high-tech καινοτομία φέρνει και οικονομία

Η Καλιφορνέζικη εταιρεία HRE Performance Wheels παρουσίασε μια πρωτοποριακή ζάντα αυτοκινήτου σε πρόσφατη έκθεση στη Γερμανία. Η ζάντα αυτή ονομάζεται HRE3D+ και έχει κατασκευαστεί από τιτάνιο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας που αποκαλείται Electron Beam Melting.

Συγκεκριμένα, η τεχνική αφορά τη στόχευση με μια ακτίνα ηλεκτρονίων σε σκόνη τιτανίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρώσεων συμπαγούς τιτανίου που ενώνονται μεταξύ τους, φτιάχνοντας το τελικό προϊόν.

hre3d mclaren angle

Ένα από τα πιο σημαντικά της οφέλη αφορούν στην οικονομία σε πρώτη ύλη (που δεν είναι και ό,τι πιο φτηνό ή εύκολο να βρεθεί), καθώς όση σκόνη περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη εφαρμογή. Μέχρι τώρα η κατασκευή εξαρτημάτων από τιτάνιο γινόταν με την παραδοσιακή μέθοδο του σκαλίσματος σε CNC από ενιαία κομμάτια μετάλλου (billet), διαδικασία που δημιουργεί πολλά μη χρησιμοποιούμενα υπολείμματα, δηλαδή σπατάλη ενός πανάκριβου υλικού.

Η μέθοδος Electron Beam Melting υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα AddWorks της GE Additive και σε αυτή τα κομμάτια που εκτυπώνονται τρισδιάστατα βιδώνονται σε μια κεντρική βάση τιτανίου, γυαλίζονται και στη συνέχεια συνδέονται με μια ανθρακονημάτινη περίμετρο ζάντας.

hre3d portrait

Η ζάντα HRE3D+ προς το παρόν είναι ένα πρωτότυπο που αποσκοπεί στο να επιδείξει την τεχνολογία κατασκευής της, αλλά είναι δεδομένο πως η συνεχής εξάπλωση των τρισδιάστατων εκτυπωτών, σε συνδυασμό με την οικονομία σε πρώτη ύλη, ανάγει τη μέθοδο Electron Beam Melting σε μια εικόνα του πολύ κοντινού μας μέλλοντος.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η HRE:

Πηγή: HRE Performance Wheels

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon