.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:06

SHOWA EERA HEIGHTFLEX - Χαμηλώνει αυτόματα το ύψος των αναρτήσεων!

Και μόλις ξεκινήσεις, τις σηκώνει και πάλι - Χαράς ευαγγέλια για τους κοντούς

Στην EICMA 2018, ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα της, η Showa είχε και το σύστημα SHOWA EERA HEIGHTFLEX. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής: λίγο πριν σταματήσει η μοτοσυκλέτα, χαμηλώνει η μοτοσυκλέτα, βοηθώντας τον αναβάτη να πατήσει στο έδαφος. Στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει η μοτοσυκλέτα, μετά από λίγο το σύστημα ανεβάζει και πάλι το ύψος της μοτοσυκλέτας.

Η Showa αναφέρει πως το HEIGHTFLEX είναι το πρώτο ανάλογο σύστημα στον κόσμο, που συνδυάζει την λειτουργία αυτόματου… τρομπαρίσματος (self-pumping), με μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη υδραυλική βαλβίδα που ελέγχει την παροχή του λαδιού.

Ταυτόχρονα, το σύστημα δεν χρησιμοποιεί κινητήρα / σερβομηχανισμό για τη λειτουργία του, κι έτσι είναι ελαφρύ και μαζεμένο.

Το πρόβλημα για τους κοντούς που θέλουν να οδηγήσουν ψηλές μοτοσυκλέτες είναι γνωστό, δεν πατάνε κάτω εύκολα, και υπάρχει έντονη ανασφάλεια στην οδήγηση.

Για το θέμα αυτό, κάποιοι κατασκευαστές παρέχουν χαμηλότερες σέλες, κάποιοι άλλοι μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων, όμως το HEIGHTFLEX δεν θυσιάζει ούτε το αφρώδες της σέλας, ούτε τις διαδρομές των αναρτήσεων.

Ένας αισθητήρας στις αναρτήσεις ανιχνεύει το ύψος της μοτοσυκλέτας, και το βελτιστοποιεί κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ λίγο πριν σταματήσετε, ο αισθητήρας στέλνει σήμα, και οι αναρτήσεις χαμηλώνουν αυτόματα, καθώς εσείς βγάζετε πόδι για να πατήσετε στο έδαφος -χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν υδραυλικό γρύλλο με τη δική του αντλία, με λάδι που παρέχεται από την έκταση / συμπίεση της ανάρτησης για να αλλάξει την προφόρτιση.

Αντί για να χρησιμοποιεί μοτεράκι, το HEIGHTFLEX δουλεύει με τη λειτουργία των αναρτήσεων (συμπίεση και έκταση), ώστε να ρυθμίζει το ύψος τους εκεί που χρειάζεται για πορεία ή στάση.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη υδραυλική βαλβίδα που βρίσκεται στο πέρασμα του λαδιού, αλλάζει την ροή του λαδιού, ώστε να απελευθερώσει το λάδι που βρίσκεται μέσα στον υδραυλικό γρύλλο, κατευθύνοντας το σε ένα ρεζερβουάρ, ώστε να χαμηλώσει το ύψος της μοτοσυκλέτας λίγο πριν τη στάση.

Για να αυξήσει το ύψος των αναρτήσεων κατά την οδήγηση (το οποίο αυξάνεται μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα), το λάδι κατευθύνεται μέσα στον γρύλλο, για να αυξηθεί η προφόρτιση. Μόλις επιτευχθεί το βέλτιστο ύψος, η ηλεκτρονική βαλβίδα κλείνει, ώστε το λάδι να κυκλοφορεί μόνο στην ανάρτηση και στο ρεζερβουάρ, και όχι στον γρύλλο, όπως σε συμβατικές αναρτήσεις.

Παράλληλα, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το βέλτιστο για εκείνον ύψος των αναρτήσεων.

Στην EICMA 2018 η SHOWA είχε τοποθετήσει το HEIGHTFLEX σε ένα Africa Twin, αν και αναφέρει πως το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλες κατηγορίες, πέρα από τα ψηλά Adventure μοντέλα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon