Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 16:00

Η Καλιφόρνια επιτρέπει πλέον ηλεκτρονικές πινακίδες κυκλοφορίας

 

Μπορούν να προβάλουν μέχρι και πληρωμένες διαφημίσεις

 

Το Internet of Things εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα, ψυγεία παραγγέλνουν από μόνα τους ό,τι τελειώνει, φώτα και ηλεκρικές συσκευές του σπιτιού ελέγχονται φωνητικά από ένα μαραφέτι ενώ παρακολουθείς τη φόρτιση της ηλεκτρικής σου μοτοσυκλέτας από την άνεση του καναπέ σου. Σε αυτόν τον νέο και υπέροχο κόσμο έρχονται να ενταχθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας. Στην πολιτεία της Καλιφόρνια τουλάχιστον.

Πλέον μπορεί κανείς νόμιμα να εφαρμόσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μια ηλεκτρονική πινακίδα, η οποία μάλιστα επιτρέπεται να φέρει και κοινωνικά μηνύματα στο άκρο της ή να παίζει ό,τι κάνει κέφι ο ιδιοκτήτης της όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και πληρωμένες διαφημίσεις, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως μόλις άνοιξε μια νέα αγορά.

Η πινακίδα είναι πρακτικά μια ταμπλέτα με μονοχρωματική LCD οθόνη, στη λογική των ebook readers. Έχει τη δική της μπαταρία και είναι εξοπλισμένη με GPS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να εντοπιστεί το όχημα αν κλαπεί. Παράλληλα είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορεί να δείχνει επείγουσες ανακοινώσεις και να εξαλείψει την ανάγκη για αυτοκόλλητα σήματα, καθώς εκεί θα μπορούν να προβάλλεται η κατάσταση του οχήματος σε θέματα όπως η ασφαλιστική κάλυψη ή ο τεχνικός έλεγχος.

Στην Καλιφόρνια ο οδηγός επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τέτοιες πινακίδες μόνο πίσω, καθώς μπροστά παραμένει η γνωστή τσίγκινη. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το μέτρο δε μπορεί να συμπεριλάβει μοτοσυκλέτες.

Προφανώς η νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο σε εταιρείες που θα βγάλουν στην αγορά πιστοποιημένες ηλεκτρονικές πινακίδες και μία εξ αυτών είναι η Reviver Auto, η οποία πουλά την εικονιζόμενη Rplate Pro – ήδη κάποιες δημόσιες υπηρεσίες στην πολιτεία τις έχουν εφαρμόσει στον στόλο αυτοκινήτων τους.

Η συγκεκριμένη πινακίδα συνοδεύεται φυσικά από την αφοσιωμένη εφαρμογή της για να την ελέγχεις και ρυθμίζεις από μακριά, κοστίζει περίπου €600 και επιπλέον απαιτεί μια μηνιαία συνδρομή της τάξης των €6 για να κάνει απρόσκοπτα και εγκεκριμένα τη συνδεδεμένη της εργασία.

Μπαίνουμε σε έναν γενναίο νέο κόσμο και, κατά πώς φαίνεται, στο μέλλον δε θα ανησυχούν για πλαστές πινακίδες, μα για χακαρισμένες...

Φωτογραφίες

Βίντεο

 

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 16:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube