.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 15:05

Γεύση μέλλοντος από το δίτροχο ηλεκτρικό πρωτότυπο Lingyun 1703

 

Φόρος τιμής στο πρωτότυπο Ford Gyron του 1961

 

Για τον Κινέζο μηχανικό Zhu Lingyun η συνάντηση με ένα άρθρο για το πρωτότυπο δίτροχο Ford Gyron αποδείχθηκε κομβική στη ζωή του. Κι αν το Ford του 1961 δε μπήκε ποτέ στην παραγωγή, ο πρωτευουσιάνος Lingyun είχε βρει τι ήθελε να κάνει στη ζωή του.

Αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, έστησε το 2014 την εταιρεία Beijing Lingyun Intelligent Technology Co. Με σκοπό να σχεδιάσει και να φτιάξει το δικό του δίτροχο gyrocar. Τα πρώτα του σχέδια πρέπει να ήταν αρκετά πειστικά ώστε να εξασφαλίσει 10 εκατομμύρια από διάφορα επενδυτικά σχήματα και τώρα ψάχνει άλλα 30 για να μπορέσει να το βάοει στην παραγωγή.

action

Για να το καταφέρει αυτό έχει πλέον δύο λειτουργικά πρωτότυπα, τα οποία απεκάλυψε το αμερικανικό Bloomberg. Αμφότερα είναι ηλεκτρικά, έχουν μήκος γύρω στα τρία μέτρα και πλάτος ένα, μπορούν να επιταχύνουν ως τα 100 km/h και η αυτονομία τους φτάνει στα 100 χιλιόμετρα. Στην τελική έκδοση οι μπαταρίες θα είναι αφαιρούμενες, για να μπορούν να φορτιστούν και μακριά από το 1703.

Το πρωτότυπο κρατά ισορροπία χάρη σε ένα γυροσκόπιο χαμηλά στο σώμα του και, όταν σταματά, αναδιπλώνονται δύο βοηθητικές ρόδες στο πίσω μέρος.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο πρώτο πρωτότυπο, το οποίο και προέβαλλε το Bloomberg – και από το οποίο προέρχεται και το σχετικό βίντεο που θα βρείτε παρακάτω. Σε αυτό λοιπόν παρατηρούμε πως δεν υπάρχει ούτε τιμόνι, ούτε γκάζι, μόνο ένα πετάλι φρένου για έκτακτη ανάγκη. Το 1703 προορίζεται να γίνει πλήρως αυτόνομο και το εικονιζόμενο πρωτότυπο δείχνει λειτουργικό, τουλάχιστον σε ελεγχόμενους χώρους.

gyron 5

Το δεύτερο gyrocar έχει κανονικά χειριστήρια αυτοκινητικού τύπου και θεωρείται εύλογα πως θα είναι αυτό που θα μπει πρώτο σε παραγωγή, ωστόσο αυτό που εμφανίζεται τώρα στη δημοσιότητα είναι το αυτόνομο. Σε αυτό ο επιβάτης απλά κάθεται και απολαμβάνει μια τεράστια οθόνη 24 ιντσών, την οποία ελέγχει με ποντίκι. Σε αυτήν βάζει τον προορισμό του και αφήνει το αυτοκίνητο να τον πάει, ενώ στο μεταξύ διασκεδάζει με την οθονάρα του.

Σύμφωνα με τον Zhu Lingyun, αν καταφέρει μια παραγωγή μεταξύ 5 και 10,000 κομματιών ετησίως, τότε θα μπορεί να το πουλά σε μια αρκετά ανταγωνιστική (για ηλεκτρικά) τιμή της τάξης των €13,500.

Αυτά βέβαια στην Κίνα, γιατί αν εξαχθεί θα φορτωθεί και με κάμποσους φόρους στον εκάστοτε προορισμό του.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 15:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon