.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 12:42

Η τεχνητή νοημοσύνη στην διαχείριση της κυκλοφορίας

 

“Κάποιος" θα ανάβει τα φανάρια (και όχι μόνο) με έξυπνο τρόπο!

Η Τoyοta και το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών “Alan Turing”, ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, με αντικείμενο την μελέτη της κυκλοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και την προσπάθεια διαχείρισης αυτής.

Οι προβλέψεις των συγκοινωνιολόγων για το μέλλον δεν είναι καλές, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να πιέζονται ακόμα περισσότερο, λόγω της αυξανόμενης με γεωμετρική πρόοδο,  πληθυσμιακής τους πυκνότητας.

Τα στατικά μοντέλα διαχείρισης της κυκλοφορίας πλέον δεν επαρκούν και χρειάζεται κάτι νέο και πιο αποτελεσματικό. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες επιστρατεύουν την τεχνητή νοημοσύνη και “χτίζουν” μοντέλα δυναμικά, που αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις συνθήκες και στα δεδομένα που λαμβάνουν.

Mε την βοήθεια της ευρυζωνικότητας και της διασυνδεσιμότητας των οχημάτων, η πληροφόρηση για τις κυκλοφοριακές συνθήκες γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με συνεχόμενη ροή.  

Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν σε μια κεντρική υπολογιστική μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί για παράδειγμα, να διαχειρίζεται την λειτουργιά των φαναριών στους δρόμους.

Αντί για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συγκεκριμένης διάρκειας και συχνότητας στην διαδοχή πράσινου και κόκκινου, το σύστημα μπορεί πλέον να προσαρμόζει δυναμικά το πώς θα ανάβει ένα φανάρι.  

Πέραν αυτού, το σύστημα μπορεί επίσης να προβλέπει την εξέλιξη της κυκλοφορίας και στην συνέχει να επικοινωνεί με τους διαχειριστές στόλων οχημάτων (ΜΜΜ, μεταφορικές εταιρείες, ταξί) προτείνοντας την  βέλτιστη διαδρομή και την καταλληλότερη ώρα για να πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 12:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube