.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 16:22

Polish Star - Δίχρονο cruiser με έμπνευση από μαχητικό PZL LIM-5!

 

Να και κάτι πραγματικά ξεχωριστό!

Στον κόσμο του customizing, η ανάγκη να ξεχωρίσει κανείς από την παπατημένη, είναι πλέον επιτακτική. Χιλιάδες επίδοξοι μεταποιητές ανά τον κόσμο, ειδικά αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο και επιζητούν την προβολή, προσπαθούν να τραβήξουν τα βαριεστημένα βλέμματα του κορεσμένου φιλοθεάμονος κοινού, με ξεχωριστές δημιουργίες.

Πολλές φορές, η προσπάθεια τους αυτή, τους οδηγεί σε εκκεντρικά αποτελέσματα, που πλέον έχουν αρχίσει και αγγίζουν τα όρια του γραφικού…

Τι γίνεται όμως αν η ανάγκη και όχι η υπερπληθώρα μέσων και υλικών, είναι αυτή που οδηγεί σε... αχαρτογράφητα νερά; Μήπως τότε έχουμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά αυθεντικό;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το “Polish Star”, την δημιουργία του Πολωνού Janusz Plucinski, για την οποία ως έμπνευση χρησιμοποιήθηκε το αεριωθούμενο μαχητικό LIM-5, που κατασκευαζόταν στο πρώην κράτος του ανατολικού μπλοκ.

Αν και η Πολωνία έχει μπει για τα καλά πλέον σε μια δυτική μορφή πολιτικοοικονομικής διακυβέρνησης, δεν την λες και “Μέκκα του customizing…”. Ως εκ τούτου, ο Janusz, δεν είχε το ρευστό και τις “άκρες” για να βρει ότι του ερχόταν στο μυαλό από υλικά, κινητήρες και ανταλλακτικά. Aυτό που είχε όμως, ήταν αρκετό μεράκι και όραμα και μάλλον αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, είναι πολυτιμότερα από όλα τα άλλα μέσα…

pol11

Με βάση ένα δικύλινδρο σε σειρά και αερόψυκτο, δίχρονο κινητήρα, ο οποίος ανήκε σε ένα Jawa 350, ο Janusz (να είναι το αντίστοιχο του δικούς μας Γιάννος άραγε; ) κατασκεύασε ένα πολύ εντυπωσιακό bobber μοντέλο και αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι ότι πέραν του κινητήρα, όλα τα άλλα στοιχεία ήταν αυτά που υπήρχαν διαθέσιμα και όχι αυτά που θα ήθελε να έχει ο δημιουργός στην διάθεση του.

pol00 1
LIM-5, το αεροσκάφος που αποτέλεσε έμπνευση για το Polish Star project. 

Οι τροχοί, προέρχονται από ένα Πολωνικό αυτοκίνητο Syrena  του 1955, με τις ακτίνες να αποτελούν δάνειο από μια επίσης πολωνέζικη μοτοσυκλέτα, Junak M10, του 1961.

Το ρεζερβουάρ  που χρησιμοποιήθηκε, ανήκε σε μια σπανιότατη και με συλλεκτική αξία στις μέρες μας μοτοσυκλέτα, την MZ IFA BK 350 του 1950, που αποτελούσε αντιγραφή των BMW R51, ενώ τα ελαστικά, το μόνο ίσως στοιχείο με “δυτική” αύρα, είναι της Michelin, αυτά που “φορούσε” τo θρυλικό 2CV της Citroen.

pol4

Aπό εκεί και έπειτα, το μπροστινό σύστημα και το πλαίσιο, είναι κατασκευασμένα στο χέρι, ενώ έχει πέσει πολύ δουλειά στο να ταιριάξουν μεταξύ τους όλα αυτά τα ετερόκλητα επί μέρους στοιχεία.

pol2

Τέλος ορισμένα διακοσμητικά αλλά και κάποια δομικά υλικά, προέρχονται αυτούσια από το Jet LIM-5 της Πολωνικής αεροπορίας. Αυτά, ήταν το πιο εύκολο να βρεθούν, σύφωνα με τον Janusz, αφού οτιδήποτε θυμίζει την κομμουνιστική περίοδο στην Πολωνία, περιφρονείται και αφήνεται να σαπίζει αφύλαχτο.   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 16:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon