.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 17:27

Bolt AppScooter, η καθημερινή ηλεκτρονίκηση του αύριο

 

Δηλώνει το πρώτο scooter που τρέχει με ασφάλεια εφαρμογές Android στα όργανά του

 

Εδρεύει στην Ολλανδία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης σε ηλεκτρικά δίκυκλα πόλης, και διαφημίζει το προϊόν της ως το “Tesla των δύο τροχών”. Μιλάμε για τη νεοσύστατη εταιρεία Bolt και τη ηλεκτρικό AppScooter που ετοιμάζεται να μπει στην παραγωγή.

Αντίστοιχες προτάσεις φαινομενικά υπάρχουν πολλές, ειδικά όταν περιοριζόμαστε σε οχήματα πόλης με φραγή στα 45 km/h ώστε να χαρακτηρίζονται από τον Νόμο ως μοτοποδήλατα και όχι ως μοτοσυκλέτες, με τα όποια πλεονεκτήματα φέρει αυτό – όπως οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο η Bolt καταφέρνει να ξεχωρίσει και μάλιστα για περισσότερους από έναν λόγους.

Ας ξεκινήσουμε από το σημείο που προβάλλει ως πρώτο η ίδια η Bolt, την εξήγηση της ονομασίας του σε AppScooter. Σήμερα δεν είναι πρωτότυπη η δυνατότητα σύνδεσης μιας μοτοσυκλέτας με smartphone μέσω Bluetooth. Εύκολα φανταζόμαστε πως σε μερικά χρόνια θα είναι τόσο κοινός τόπος όπως τα δισκόφρενα και το ABS – που κάποτε ήταν σπάνιες τεχνολογίες αιχμής.

Cockpit buttons 2

Για τη Bolt, ωστόσο, η σύνδεση πάει σε άλλο επίπεδο, διότι εδώ στην ουσία η 7-ιντση οθόνη αφής του σκούτερ τρέχει όλες τις Android εφαρμογές με ασφάλεια και ο αναβάτης μπορεί να τις χειρίζεται από τα κουμπιά στο τιμόνι και φυσικά τον πίνακα οργάνων του, χωρίς ποτέ να βγει το κινητό από την τσέπη.

Η Bolt θεωρεί ότι αυτό εγγυάται πως κανένας δε θα ξαναοδηγήσει με το κινητό στο χέρι, ενώ προσθέτει και ένα παραπάνω επίπεδο ασφάλειας ισχυριζόμενη πως οι παρεμβατικές εφαρμογές (κλήσεις και λοιπές ειδοποιήσεις) δε θα περνούν στην οθόνη του σκούτερ παρά μόνο όταν αυτό είναι ασφαλές. Αν αυτό σημαίνει ένα απλό φίλτρο ταχύτητας ή κάτι περισσότερο θα πρέπει να περιμένουμε να το μάθουμε στην πράξη.

Πλαίσιο δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι με τη συμβατική έννοια. Όλη η κατασκευή χτίζεται γύρω από ένα μονοκόκ σώμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με το αλουμινένιο σώμα μιας Vespa, μόνο που εδώ είναι κατασκευασμένο ένα ειδικό συνθετικό υλικό που ουσιαστικά βασίζεται σε πολυουρεθάνη ενισχυμένη με υαλόνημα. Εν ολίγοις, όλο το AppScooter είναι το αυτοφερόμενο πλαίσιό του και η Bolt δηλώνει πως όχι μόνο είναι πολύ ελαφρύ (80 kg ετοιμοπόλεμο ζυγίζει το σκούτερ), αλλά είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό.

Side view white

Το κέντρο βάρους συγκεντρώνεται χαμηλά, αφού οι μπαταρίες του στρώνονται στο πάτωμα. Εκεί θα βρούμε χώρο για 6 στοιχεία NCR18650B της Panasonic, το καθένα των οποίων έχει χωρητικότητα 856 Wh στα 50 V. Οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν είτε συνδέοντας το AppScooter απευθείας στην πρίζα με το έξι μέτρων καλώδιο που έχει ενσωματωμένο, ή απλά να αφαιρεθούν και να φορτιστούν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο – φανταζόμαστε με τον έξτρα φορτιστή τους. Κύκλωμα ταχείας φόρτισης προσφέρεται ως έξτρα.

Ο ηλεκτροκινητήρας του βρίσκεται επίσης χαμηλά, ακριβώς μπροστά από τον πίσω τροχό και μεταδίδει την κίνηση μέσω ιμάντα. Η Bolt προσφέρει τρεις επιλογές με μέγιστη ισχύ 2, 4 ή 7 kW (2.7, 5.4 και 9.4 hp αντιστοίχως) και επαναφόρτιση κατά την πέδηση (regenerative braking ή KERS). Η τελική του ταχύτητα είναι επίσης θέμα επιλογής, καθώς μπορεί να είναι 25, 45, 50, 70 ή 95 km/h.

Η αυτονομία του εξαρτάται, προφανώς, από τον αριθμό μπαταριών που θα φέρει. Η κάθε μία μπορεί να στηρίξει μέχρι 70 km αυτονομίας, άρα με το μέγιστο των 6 που μπορεί να πάρει μιλάμε για αυτονομία άνω των 400 km. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο.

Η Bolt έχει εξοπλίσει το σκούτερ της με αλουμινένια μονόμπρατσα μπροστά και πίσω, δισκόφρενα και χυτούς αλουμινένιους τροχούς 12 ιντσών.

Buddy Beer

Μπορεί κανείς να το παραγγείλει σε αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων, υπάρχει μια σχετική λίστα με βασικά αξεσουάρ, αλλά το καλύτερο απ’ όλα είναι ο αποθηκευτικός του χώρος. Έχοντας τα πάντα – συμπεριλαμβανομένου και του πίσω αμορτισέρ – χαμηλά, μένει άφθονος χώρος κάτω από τη σέλα που φτάνει ως τα 65 λίτρα, ενώ η Bolt διαφημίζει πως χωράει ολόκληρο κασόνι μπύρες! Και επειδή μάλλον δεν κάνει καθόλου πλάκα, στα έξτρα προσφέρεται ψύξη του αποθηκευτικού χώρου για να κρατά τις μπύρες δροσερές, ή θέρμανση στην περίπτωση μεταφοράς πίτσας (που λέει πως χωράει) ή άλλου ζεστού φαγώσιμου. Μήπως εδώ κοιτάμε ευθεία προς ενδιαφερόμενους επαγγελματίες διανομείς;

Και για το τέλος, ας μιλήσουμε λίγο και για τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά του AppScooter, τα οποία ξεκινούν από τα τετριμμένα LED φώτα παντού, μα συνεχίζουν πιο δυναμικά: GPS (και GLONASS και Galileo) και συνδεσιμότητα GPRS, 3G, 4G, Bluetooth και WiFi, όλα στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το Ολλανδικό σκούτερ είναι από μόνο του ικανό να επικοινωνήσει με το Διαδίκτυο, παίρνει ενημερώσεις Over-The-Air και έχει το δικό του πρόγραμμα πλοήγησης (ή εναλλακτικά χρησιμοποιείτε αυτό του κινητού σας). Τέλος, είναι εξοπλισμένο με κάμερες μπρος-πίσω, ικανές να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και δύο ηχεία 6 W για να παίζουν μουσική, κλήσεις ή ο,τιδήποτε άλλο – όπως να ντύσουν την άηχη κύλιση του ηλεκτρικού σκούτερ με ό,τι ήχο κάνει κανείς κέφι: MotoGP, F1, τρένο, αεροπλάνο, ελέφαντας, ηλεκτρική σκούπα, χύτρα ταχύτητας, το Millenium Falcon, κυριολεκτικά ό,τι να ΄ναι. Πρακτικά, το μόνο που δεν μας έχει πει ακόμη η Bolt είναι αν μπορούμε να παίζουμε Candy Crash πάνω στα όργανά του.

Η Bolt πρωτοξεκίνησε το 2015 να στήνει την επιχείρησή της προσφέροντας μέσω crowdfunding τη δυνατότητα, όχι να αποκτήσεις το AppScooter, μα να επενδύσεις στην ίδια την εταιρεία. Φαίνεται πως η πρότασή της ήταν πειστική, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ και το πλάνο της φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η modular γραμμή παραγωγής ολοκληρώνεται και μέσα στους ερχόμενους μήνες θα ξεκινήσει η παραγωγή της πρώτης σειράς AppScooter. Η σειρά αυτή είναι ήδη προπωλημένη και λογικά με την εκκίνηση της παραγωγής θα ανοίξει και δεύτερος γύρος προπαραγγελιών.

Για τιμές επικοινωνείτε με τη Bolt, αλλά στο μεταξύ αξίζει μια βόλτα στην online πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να σχεδιάσει και να παραγγείλει το απολύτως προσωπικό του AppScooter. 

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 00:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon