.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 18:59

ΚΤΜ: Ετοιμάζει κι αυτή ραντάρ

 

Adaptive Cruise Control & Blind Spot Detection

Μετά την ανακοίνωση της Ducati για παρουσίαση μοτοσυκλέτας με ραντάρ το 2020, φαίνεται πως κι η ΚΤΜ δουλεύει πάνω στα ίδια τεχνολογικά μονοπάτια, για εισαγωγή των συστημάτων Adaptive Cruise Control & Blind Spot Detection στον χώρο των 2 τροχών. 

Το θέμα «ξετρύπωσε» το βρετανικό site BikeSocial, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε χώρο δοκιμών της ΚΤΜ στην Αυστρία.

ktm radar 2

Οι 2 τεχνολογίες (ACC & BSD) λαμβάνουν δεδομένα από αισθητήρες που θα βρίσκονται στη μοτοσυκλέτα, και στόχο έχουν την αποτροπή συγκρούσεων εμπρός και πίσω. Η ΚΤΜ εξελίσσει τα 2 αυτά συστήματα, με τον Αντιπρόεδρο του R&D της ΚΤΜ, Gerald Matschl, να αναφέρει στο BikeSocial να μην τα περιμένουμε το 2019. Το 2020 όμως;

ktm radar 4

Στη συνέχεια, ο Matschl προχώρησε σε πρακτική επίδειξη των συστημάτων, στον συντάκτη του BikeSocial, απομακρύνοντας το δεξί του πόδι από το πίσω φρένο, και το αριστερό του χέρι από το γκάζι, με τη μοτοσυκλέτα να φρενάρει και να επιταχύνει ανάλογα με τις περιστάσεις.

Τα συστήματα αυτά βρίσκονται σε μια πληθώρα αυτοκινήτων παραγωγής, όμως ακόμα δεν τα έχουμε δει σε μοτοσυκλέτα.

ktm radar 5

Οι αισθητήρες της ΚΤΜ βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, και ξεκινούν να στέλνουν δεδομένα όταν το Cruise Control ενεργοποιηθεί σε ταχύτητες άνω των 30 χλμ/ώρα.

Η μοτοσυκλέτα ανιχνεύει το όχημα που κινείται μπροστά σας, και όταν εσείς θέσετε την επιθυμητή ταχύτητα στο Adaptive Cruise Control, το σύστημα παρεμβαίνει στο γκάζι και στα φρένα, διατηρώντας απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό όχημα.

Για την ώρα το κενό ασφαλείας ορίζεται στα 2 δευτερόλεπτα, όμως όταν το σύστημα περάσει στην παραγωγή θα μπορεί να ρυθμιστεί από τον αναβάτη.

Κι αν το μπροστινό όχημα φρενάρει απότομα και το ACC ανιχνεύσει πιθανότητα σύγκρουσης, τότε θα μπορεί να φρενάρει τη μοτοσυκλέτα δυνατότερα και ταχύτερα από ότι οποιοσδήποτε αναβάτης. Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως η δήλωση αυτή εμάς μας τρομάζει ελαφρώς, καθώς δεν θα θέλαμε να κινούμαστε χαλαρά και ξαφνικά η μοτοσυκλέτα μας να αποφασίσει πως ήρθε η ώρα για φρενάρισμα πανικού. Πιθανώς όμως το σύστημα να δουλεύει καλύτερα από ότι περιμένουμε.

ktm radar 1

Ένα ραντάρ μικρότερης εμβέλειας θα ανιχνεύει τα οχήματα στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, και θα προειδοποιεί τον αναβάτη για όχημα που βρίσκεται στα τυφλά σημεία της μοτοσυκλέτας, ανάβοντας τρία πορτοκαλί LED λαμπάκια στον αντίστοιχο καθρέπτη, ενώ θα παρέχει προειδοποίηση και στην TFT οθόνη των οργάνων.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 19:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon