.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 13:14

Ανήσυχος ο ACEM για τον ενδεχόμενο φοροπόλεμο μεταξύ Η.Π.Α-Ε.Ε.

“Να διευκολύνουμε το διεθνές εμπόριο” προτρέπει ο Stefan Pierer

Την βαθιά του ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Η.Π.Α και Ευρώπη, όσον αφορά την επιβολή επιπλέον φόρων σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τα αντίποινα που μπορεί να ακολουθήσουν από την Γηραιά Ήπειρο, εξέφρασε σε σχετική του ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας (European Association of Motorcycle Manufacturers -ACEM).

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του προέδρου των Η.Π.Α., Donald Trump, ο οποίος ανακοίνωσε στο αγαπημένο του Twitter, ότι θα επιβάλλει έξτρα φόρους σε πρώτες ύλες που έρχονται από την Ευρώπη και την Κίνα, στην περίπτωση που τα αμερικάνικα προϊόντα δεν τύχουν φοροελαφρύνσεων από τις συγκεκριμένες αγορές. Το μήνυμα του μάλιστα έρχεται μετά και από τις ίδιες απειλές που εξαπέλυσε και κατά της Ινδίας.

Harley Davidson Live Wire ACEM 2018 conference Brussels

Ένας από τους πιθανούς στόχους για αντίποινα από την Ε.Ε., σύμφωνα και με την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker είναι και η Harley-Davidson η οποία, ωστόσο είναι μέλος του ACEM.

ACEM President and KTM AG CEO Stefan Pierer

«Οι εταιρίες μοτοσυκλετών είναι παγκόσμιοι παίκτες αφοσιωμένοι στην δημιουργία ελεύθερων και ισορροπημένων εμπορικών συμφωνιών. Οι Η.Π.Α και η Ε.Ε. θα πρέπει να δουλεύουν μαζί για να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και τους τρόπους που διέπεται, όχι να το περιορίζουν υιοθετώντας μονομερή μέτρα που αποσκοπούν σε πολιτικά συμφέροντα.», δήλωσε ο πρόεδρος του ACEM και διευθύνων σύμβουλος της KTM AG, Stefan Pierer.

ACEM Secretary General Antonio Perlot

Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ACEM, Antonio Perlot: «Η Ε.Ε. είναι μια αγορά κλειδί για τις αμερικάνικες μοτοσυκλέτες. Αλλά οι Η.Π.Α. είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης στο κομμάτι της μοτοσυκλέτας. Έχουμε την πίστη πως οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές αρχές θα αποφύγουν την απαρχή μιας (σ.σ. αρνητικής) κλιμάκωσης στο παγκόσμιο εμπόριο, που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την βιομηχανία της μοτοσυκλέτας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.»

Ο ACEM έστειλε μάλιστα και σχετική επιστολή στην Cecilia Malmström, Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε., εκφράζοντας και γραπτώς την ανησυχία του για ενδεχόμενη επιβολή επιπλέον δασμών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην ανακοίνωσή του ο ACEM δηλώνει ότι κατανοεί τους λόγους για τα ενδεχόμενα αντίποινα από την μεριά της Ε.Ε., τα οποία ωστόσο θα είναι ξεκάθαρα επιβλαβή για τις αμερικάνικες εταιρίες, αλλά και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θέσεις εργασίας, γενικότερα για τον τομέα του δικύκλου (αξεσουάρ, δίκτυα διανομής, περιφερειακά εξαρτήματα κ.α.).

Η "δίτροχη"εμπορική σχέση Ε.Ε.-Η.Π.Α. σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον ACEM από την βιομηχανία δικύκλου στην Ευρώπη εξαρτώνται άμεσα, ούτε λίγο ούτε πολύ 156.000 θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με την EUROSTAT, το 2016, οι εξαγωγές δικύκλων της Ευρώπης προς τις Η.Π.Α. ανήλθαν στα 483,1 εκατ. ευρώ, ήτοι το 29,1% τον συνολικών εξαγωγών δικύκλων της Ευρώπης.

Παράλληλα, οι εταιρίες δικύκλου στην Ευρώπη, με βάση κάποια χώρα της Ε.Ε., εξήγαγαν το 2016 προς στις Η.Π.Α, περί τα 139,6 εκατ. ευρώ, σε ανταλλακτικά και αξεσουάρ που αντιστοιχεί στο 30,8% επί του συνόλου των εξαγωγών. Τα δύο παραπάνω στοιχεία είναι που ανάγουν τις Η.Π.Α. ως τον σημαντικότερο εταίρο της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας αποτελείται από τους: BMW Motorrad, Bombardier Recreational Products (BRP), Ducati Motor holding, Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, KTM, KYMCO, MV Agusta, Peugeot Scooters, PIAGGIO, Polaris Industries, Renault, Royal Enfield, Suzuki, Triumph Motorcycles και Yamaha.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 13:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon