.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 16:00

H “υποβρύχια φωτογραφία της χρονιάς” έχει θέμα την μοτοσυκλέτα!

 

Καταγράφηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Έξι Οκτωβρίου του 1941, το επιστρατευμένο και μεταποιημένο βρετανικό εμπορικό πλοίο “SS Thistlegorm”, έχοντας αποπλεύσει από την Γλασκώβη, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, βρίσκεται στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, προσεγγίζοντας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μεταφέρει, όπλα, πυρομαχικά, ιματισμό και εφόδια για τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής αλλά στο φορτίο του συμπεριλαμβάνονται επίσης αρκετές στρατιωτικές μοτοσυκλέτες, Norton 16H και BSA.

Δυο βομβαρδιστικά Heinkel He 11, έχουν απογειωθεί από την κατεχόμενη από τον άξονα Κρήτη, με αποστολή να εντοπίσουν και να βυθίσουν τον πλοίο. Στις 01:30 το βράδυ, το εντοπίζουν σε αγκυροβόλιο και ολοκληρώνουν την αποστολή τους, ρίχνοντας του δύο βόμβες, οι οποίες πυροδοτούν μέρος των πυρομαχικών που μεταφέρει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο ρήγμα στο κήτος και το πλοίο να βυθιστεί σε βάθος 30 μέτρων.

2018, ο γερμανός (ειρωνικό ε; ) φωτογράφος με ειδίκευση στις υποβρύχιες λήψεις, Tobias Friedrich, κερδίζει το βραβείο της καλύτερης υποβρύχιας φωτογραφίας της χρονιάς, με μια τεχνικά δύσκολη λήψη, που απεικονίζει ένα από τα αμπάρια του SS Thistlegorm, στο οποίο και φαίνονται  στρατιωτικές μοτοσυκλέτες, φορτωμένες στις καρότσες στρατιωτικών φορτηγών.

ypo xrns

Ο Friedrich, λόγο της στενότητας του χώρου, χρησιμοποίησε υπερευρυγώνιο φακό και ένωσε αρκετά καρέ για την δημιουργία ενός οριζόντιου πανοράματος, ενώ τοποθέτησε εκτός κάμερας, απομακρυσμένο φωτισμό στην σκηνή, για να τονίσει συγκεκριμένα μέρη της. 

Φυσικά εννοείται ότι οποιαδήποτε σκέψη για ανάκτηση αυτών των μοτοσυκλετών και αναπαλαίωση, είναι παντελώς άκυρη. Εκτός του τεράστιου κόστους που απαιτείται για την ανέλκυση τους από το αμπάρι ενός πλοίου (διαδικασία πολύπλοκή και επικίνδυνη) τα σχεδόν 80 έτη διάβρωσης από το αλάτι της θάλασσας, τις έχει ουσιαστικά “απολιθώσει”, μετατρέποντας τες σε… ύφαλους.
 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 16:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon