.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 13:04

Cruden – Ο πιο εξελιγμένος εξομοιωτής οδήγησης μοτοσυκλέτας

 

Νέα εποχή στο gaming και σημαντική εξέλιξη στην εκπαίδευση

 

 

Αν είχατε δοκιμάσει ποτέ να παίξετε κάποιο video – game με μοτοσυκλέτες είμαστε σίγουροι πως θα διαπιστώσατε ότι… δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Τα γραφικά μπορεί να ήταν εξαιρετικά, ο ήχος πολύ καλός και να υπήρχε ενημέρωση για τα τελευταία μοντέλα της αγοράς, όμως ο χειρισμός, αποτελούσε πάντα το αδύνατο σημείο οποιασδήποτε προσπάθειας.

Σε αντίθεση με τα παιχνίδια που αφορούν τα αυτοκίνητα, όπου με τις τιμονιέρες η αίσθηση είναι πολύ ρεαλιστική, η πολυπλοκότητα της κίνησης μιας μοτοσυκλέτα δεν μπορούσε να αναπαραχθεί στα χειριστήρια.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει με τον εξομοιωτή της ολλανδικής Cruden, η οποία και ειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα. Ο B306-HMD εξομοιωτής, όπως είναι το όνομα του, προσφέρει μια όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα εμπειρία οδήγησης μοτοσυκλέτας, λαμβάνοντας υπόψη, ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία, που απουσίαζαν από άλλες αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος.



Βασικό δομικό στοιχείο του εξομοιωτή είναι η βάση – πλατφόρμα πάνω και στην οποία τοποθετείται μια πραγματική μοτοσυκλέτα ή ένα ομοίωμα μοτοσυκλέτας. Η πλατφόρμα αυτή στηρίζεται σε τέσσερα υδραυλικά αμορτισέρ τα οποία ελέγχονται από H/Y.

Μια σειρά από αισθητήρες καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο τις εντολές του οδηγού στα χειριστήρια αλλά και το πώς κατανέμεται το βάρος του πάνω στην μοτοσυκλέτα. Πέραν αυτού –και εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι- εξομοιώνεται επίσης και το γυροσκοπικό φαινόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τα χιλιόμετρα “κίνησης”.  Στις μικρές ταχύτητες, ο χειριστής στρίβει, στρέφοντας το τιμόνι προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, όταν όμως τα χιλιόμετρα ανέβουν, στο τιμόνι εφαρμόζονται αναλογικές της ταχύτητας δυνάμεις που το σταθεροποιούν και λαμβάνεται ως δεδομένο το counter streering στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο βήμα εξέλιξης στους εξομοιωτές μοτοσυκλέτας. Το σύστημα της Cruden, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν είναι φθηνό και ούτε το λες μικρό σε διαστάσεις για να χωρέσει σε ένα δωμάτιο. Ωστόσο για πρώτη φορά θα είναι δυνατή η εκπαίδευση νέων οδηγών με έναν ρεαλιστικό στις αντιδράσεις εξομοιωτή, ενώ σε συνδυασμό με το VR Headset, η εμπειρία πρέπει αν είναι απίστευτη!

Αναμένεται πολύ σύντομα η τεχνολογία αυτή να περάσει και σε πιο προσιτές υλοποιήσεις, κατάλληλες για gaming, ξεπερνώντας –επιτέλους- τα σημαντικά προβλήματα χειρισμού στα παιχνίδια μοτοσυκλέτας. Άντε γιατί δεν αρέσουν σε όλους τα ποδοφαιράκια, τα μπαμ-μπουμ και το ξεκοίλιασμα zombie…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 13:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon