.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 10:24

Honda - Σχέδια αποκαλύπτουν μοτοσυκλέτα με κυψέλες καυσίμου

 

Καίει υδρογόνο, και τα καυασέρια της είναι... νέρο! 

 

Σχέδια τα οποία κατέθεσε η Honda προς κατοχύρωση, αποκαλύπτουν μια μοτοσυκλέτα η οποία θα κινείται μέσω ηλεκτρικού μοτέρ, με την παραγωγή του ρεύματος να γίνεται από κυψέλες καυσίμου (fuel cells). Οι κυψέλες καυσίμου δεν αποτελούν κάτι νέο στον χώρο της βιομηχανίας οχημάτων, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μέσω μια ηλεκτροχημικής αντίδρασης παράγει ενέργεια, ηλεκτρισμό στην συγκεκριμένη περίπτωση και το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο υδρογόνο.

Το σημαντικότερο όμως και αυτό που έχει ανάγει τις κυψέλες καυσίμου ως ένα από τα “δυνατά χαρτιά” στην κατηγορία των εναλλακτικών – πράσινων τεχνολογιών, είναι οι εκπομπές των καυσαερίων τους, που δεν είναι άλλες πέρα από το νερό. Στο συγκεκριμένο σχέδιο λοιπόν, βλέπουμε ένα naked μοντέλο, στο οποίο οι χώροι του ρεζερβουάρ, του φίλτρου αέρα και του κινητήρα που υπάρχουν σε μια συμβατική μοτοσυκλέτα, έχουν καταληφθεί από την μονάδα των κυψελών καυσίμου, ενώ κάτω από την σέλα και κατά μήκος της ουράς, έχει τοποθετηθεί το ρεζερβουάρ του υδρογόνου.

Χωροταξικά κάπως “στριμωγμένα” τα πράγματα, με τον μοναδικό εναπομείναντα χώρο, αυτόν της καρίνας, να τον “καπαρώνει” μια μπαταρία η οποία προφανώς λειτουργεί σαν ρεζέρβα ενέργειας, σε περίπτωση που μείνει κάποιος από υδρογόνο στη μέση του πουθενά...

honda fuel cell 1

Λείπει κάτι; Μήπως το μοτέρ; Σωστά! H Honda λοιπόν, τοποθέτησε τον ηλεκτροκινητήρα στο εσωτερικό του άξονα τελικής μετάδοση της μοτοσυκλέτας, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος κάπου αλλού.

Θα δούμε μια μοτοσυκλέτα σαν και αυτή στους δρόμους σύντομα; Δεν το γνωρίζει κανείς αυτό, το σίγουρο είναι όμως ότι η Honda, αποτελεί την Νο1 εταιρεία σε ότι αφορά στο πεδίο έρευνας και εξέλιξης των κυψελών καυσίμου, έχοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοχυρωμένων πατεντών.

Ας μην ξεχνάμε επίσης την στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τον κολοσσό GM, που αποσκοπεί στην από κοινού κατασκευή μονάδας παραγωγής οχημάτων κινούμενων από κυψέλες καυσίμου. 

honda gm fuell cell
Κυψέλη καυσίμου, αποτέλεσμα της συνεργασίας Honda και GM που συνιστούν την πιο δυνατή "ομάδα" στο πεδίο έρευνας και εξέλιξης πάνω στο θέμα

Τώρα σε ότι αφορά στην τεχνολογία αυτή καθεαυτή, το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα σε πρακτικό επίπεδο, είναι ότι δεν απαιτείται χρόνος επαναφόρτισης μπαταριών, παρά μόνο πλήρωση του ρεζερβουάρ με υδρογόνο. Μια διαδικασία ανεφοδιασμού, όπως είχαμε συνηθίσει και με την βενζίνη δηλαδή.

Από την άλλη, το υδρογόνο για να αποθηκευθεί σε μεγάλες ποσότητες απαιτεί τεράστιες πιέσεις ή απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες (-253 Κελσίου), με το δεύτερο σενάριο να είναι ενεργειακά ασύμφορο.
Οπότε μένουν στο τραπέζι οι πολύ υψηλές πιέσεις, κάτι το οποίο με την σειρά του εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των οχημάτων αυτών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 17:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon