.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 16:29

Έρευνα – Ηλικιωμένοι οδηγοί προσαρμόζονται καλύτερα στις κυκλοφοριακές συνθήκες

 

Καλύτερη επίγνωση των δυνατοτητων τους σε σχέση με τους νέους

Σε ένα πείραμα που διεξήγαγε πρόσφατα το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, διαπιστώθηκε ότι, αντίθετα με αυτό που αποτελεί γενική παραδοχή, οι οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας προσαρμόζονται καλύτερα από τους νεότερους όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας απαιτούν μεγαλύτερη εγρήγορση για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.

Στο πείραμα πήραν μέρος δύο ηλικιακές ομάδες, μια που αποτελούταν από άτομα ηλικίας 21 έως 30 ετών και μια άλλη που την απάρτιζαν άτομα ηλικίας 65 έως 79 ετών. Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους σε μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν συνθήκες ήπιας και αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πέραν του χρόνου των αντιδράσεων, μετρήθηκε επίσης το ποσοστό αδυναμίας εντοπισμού των κινδύνων αλλά και οι λανθασμένες εκτιμήσεις αυτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν, οι νέοι οδηγοί ήταν πιο γρήγοροι κατά κανόνα στον εντοπισμό των κινδύνων αλλά δεν παρουσίασαν μεταβολή στα κριτήρια τους μεταξύ των καταστάσεων ήπιας και αυξημένης κυκλοφορίας. Με λίγα λόγια, ο βαθμός της εγρήγορσης τους παρέμεινε ο ίδιος.

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί από την άλλη, επέδειξαν ένα μεγαλύτερο βαθμό προσαρμοστικότητας στα σενάρια αυξημένης κυκλοφορίας, αυξάνοντας παράλληλα τον βαθμό της εγρήγορσης τους. Είχαν όμως και μεγαλύτερο ποσοστό στις λάθος εκτιμήσεις για πιθανούς κινδύνους.

Το συμπέρασμα της έρευνας, πέραν από το προφανές, είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί, έχουν επίγνωση των μειονεκτημάτων τους σε ότι αφορά στο χρόνο των αντιδράσεων τους και καταβάλουν προσπάθειες ώστε να το αντισταθμίσουν αυξάνοντας κατά πολύ την εγρήγορση τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην διμηνιαία περιοδική επιθεώρηση «Traffic Injury Prevention».

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 15:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon