.
Κατηγορία Kawasaki
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 17:43

Kawasaki Ninja ZX-25R – Δυναμομέτρηση με μαντικές ικανότητες

Αν δεν έχουμε πραγματικά τεχνικά χαρακτηριστικά, θα τα δημιουργήσουμε.

Η εμφάνιση του ΖΧ-25R σηματοδοτεί την επιστροφή του μικρού τετρακύλινδρου, μιας κατηγορίας που έλαμψε κάποτε πριν 30 και 40 χρόνια στην παγκόσμια αγορά – και στην Ελλάδα – αλλά στη συνέχεια χάθηκε στην ομίχλη της ιστορίας.

Η παρουσίασή του στο Tokyo Motor Show το περασμένο φθινόπωρο εύλογα προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αυτό παραμένει αρκετά έντονο παρότι αρκετούς μήνες αργότερα η Kawasaki δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και ένα πλάνο για το πότε και πού θα διατεθεί η νέα μοτοσυκλέτα.

Ως είθισται, η απουσία πληροφορίας ενίοτε αντικαθίσταται από δημιουργική πληροφορία, είτε με “αποκλειστικές πληροφορίες” ή με εικασίες και σενάρια. Η περίπτωσή μας εδώ είναι η δεύτερη.

Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί είναι οι υπεύθυνοι της Leads Dyno από τη Bandung της Ινδονησίας, ενός συνεργείου που ειδικεύεται στις δυναμομετρήσεις, οι οποίοι βρήκαν μια εξαίσια ευκαιρία να προωθήσουν την εφαρμογή τους LeadsTT για έξυπνα τηλέφωνα.

Αφορμή στάθηκε το βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τους Jonathan Rea και Alex Lowes να δοκιμάζουν το ZX-25R στην πίστα της Jerez.

e422aa830dac85e2d5ca8905078e01f2 XL

Αντλώντας μερικά στοιχεία απόδοσης που αποκαλύπτει η εικόνα, όπως τον μέγιστο ρυθμό περιστροφής και την ξεκάθαρη ένδειξη 160 km/h περίπου στις 16,000 με 5η στο κιβώτιο, τα συνδυάζουν με τις λιγοστές γνώσεις που έχουμε για τη μοτοσυκλέτα και προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τιμή ισχύος.

Για να γίνει αυτό βέβαια χρειάζονται κάτι που δεν έχουν, δηλαδή τις διαστάσεις των κυλίνδρων (διάμετρος επί διαδρομή), τις οποίες “δανείζονται” από ZXR250, δηλαδή την πρόγονο του νέου μοντέλου που γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έμεινε στην αγορά για περίπου μια δεκαετία.

Ο λόγος που επέλεξαν αυτές τις διαστάσεις (49 x 33.1 mm) δεν είναι τυχαίος, καθώς οι τεχνικοί διαπιστώνουν από τους θεωρητικούς υπολογισμούς τους πως αυτό το πιστόνι στις 18,000 rpm δεν θα ξεπερνά τη γραμμική ταχύτητα κίνησης των 20 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, άρα έχει όλα τα εχέγγυα να παράξει τρομακτική δύναμη (για τα κυβικά του) με αξιοπιστία.

Στη συνέχει λοιπόν ταΐζουν τα δεδομένα τους στην εφαρμογή LeadsTT και καταλήγουν στο εξής αποτέλεσμα: 55 ίπποι στον στρόφαλο, 44 στον τροχό!

Για 250 καλά δεν ακούγεται; Μάλιστα οι Ινδονήσιοι ισχυρίζονται πως, με αυτές τις διαστάσεις κυλίνδρου πάντα, ο μικρός τετακύλινδρος θα μπορεί να ανεβάζει άνετα ως τις 20,850 rpm, καθώς ως εκεί η γραμμική ταχύτητα του πιστονιού δεν ξεπερνά τα 23 m/s – τιμή που θεωρείται το ανώτατο ασφαλές θεωρητικό όριο περιστροφής (για παραγωγή) για ένα έμβολο που ανεβοκατεβαίνει μέσα σε Nicasil χιτώνιο.

Η συγκεκριμένη ανάλυση αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση, οπότε την αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη δόση αλατιού. Οι ως τώρα πληροφορίες και φήμες θέλουν το ZX-25R να αποδίδει γύρω στους 45 ίππους ονομαστικά (δηλαδή στον στρόφαλο, μετρημένη στο εργοστάσιο), αλλά αν η Kawasaki δεν έχει ακόμη καταλήξει στις οριστικές τεχνικές προδιαγραφές της μοτοσυκλέτας, όλα αυτά είναι υπό αίρεση.

Πηγή

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 17:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon