.
Κατηγορία Husqvarna
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 15:44

Husqvarna TR 650 Terra 2013

 

 

Με χωμάτινο προσανατολισμό

 

 



Ανέκαθεν η Husqvarna διέθετε ένα μονοκύλινδρο On/off με τουρισττικό χαρακτήρα off. Επίσημα λοιπόν παρουσιάστηκε το νέο Husqvarna TR 650 Terra, το οποίο φέρνει ξανά στο προσκήνιο εικόνες από τα παλαιότερα TE 630, με πιο πολιτισμένο χαρακτήρα.

Αδελφάκι με το Strada


Βασίζεται και αυτό στο BMW G650GS και μοιράζεται τα ίδια μηχανικά μέρη με το Strada: Αποδίδει 58 ίππους στις 7.250 σ.α.λ. και 60 Nm ροπής στις 5.750 σ.α.λ. από τον μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, ο οποίος τροφοδοτείται από ψεκασμό και διατίθεται και σε έκδοση με μειωμένη ιπποδύναμη, στους 48 hp στις 7.250 σ.α.λ. και 54 Nm ροπής στις 5.750 σ.α.λ. Ο κινητήρας είναι ίδιος με τους Strada και σε σχέση με αυτόν του BMW διαθέτει βελτιωμένο σύστημα ψεκασμού, υψηλότερη συμπίεση από 11.5 στο 12.3:1 χάρη στο νέο βαρύτερο έμβολο (από 432gr στα 544gr) και στα χαρακτηριστικά της κεφαλής, με βελτιωμένους εκκεντροφόρους που διαθέτουν νέο χρονισμό, αλλά και τις μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής καυσίμου μείγματος (38,5-34mm από 36-31mm).

Τα τελικά εξαγωγής καυσαερίων είναι δύο με τριπλούς καταλύτες ενώ έχει γίνει ιδιαίτερη ρύθμιση ώστε να παρουσιάζει μικρή κατανάλωση καυσίμου. Χαρακτηριστικά η Ηusqvarna αναφέρει ότι με 90 χ.α.ω. μπορεί να κάψει 3, λίτρα στα 100χλμ, ενώ με 100 χ.α.ω. φτάνει τα 4,3 λίτρα. Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14 λίτρα και βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από τη σέλα για καλύτερο ζύγισμα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι πέντε σχέσεων και είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να διαχειρίζεται σωστά τη δύναμη σε επαρχιακούς δρόμους.
Το νέο Terra διαφέρει από το Strada στους χρωματισμούς των πλαστικών περιφερειακών που βρίσκονται σε κόκκινο – λευκό χρώμα, όπως και στο ψηλό φτερό μπροστά. Η σχεδίαση του είναι επιθετική, το ψηλό φτερό τονίζει τον χωμάτινο χαρακτήρα ενώ οι σχεδιαστικές γραμμές θυμίζουν έντονα τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Husqvarna. Η σέλα του είναι φαρδιά με μεγάλα μερίδια για αναβάτη και συνεπιβάτη ενώ υπάρχει διαθέσιμη σχάρα για φόρτωση ή τοποθέτηση βαλίτσας.

Χωμάτινος προορισμός


Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι περιμετρικό δύο δοκών με αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Στο μπροστινό σύστημα έχει τοποθετηθεί ένα ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 46mm ενώ πίσω συναντάμε μονό αμορτισέρ μοχλισμού. Με τον χαρακτήρα του Terra να είναι χωμάτινος, οι αναρτήσεις του έχουν παραμείνει με τις ίδιες διαδρομές με αυτές του Strada, 190mm για μπροστά και πίσω, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για άνετη απόσβεση κραδασμών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για καθαρά χωμάτινη μοτοσυκλέτα. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί με αντίστοιχων διαστάσεων ελαστικά 90/90 R21 για μπροστά και 140/80 R 18 για πίσω, ενώ στην περίπτωση επιλογής με ABS, ο πίσω τροχός είναι μικρότερης διαμέτρου, 17 ιντσών.

Τα φρένα του Terra 650 είναι ίδια με αυτά του Strada και αποτελούνται από μονό δίσκο μπροστά με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo χωρίς ABS, το οποίο θα διατίθεται ως έξτρα. Πίσω, ένας δίσκος με δαγκάνα της Brembo έχει αναλάβει το φρενάρισμα.
Μικρή είναι η διαφορά σε βάρος μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών, μιας και το Terra 650 φτάνει τα 165 κιλά χωρίς ABS και τα 166 με ABS. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ότι η Husqvarna ανακοινώνει διαφορετική γωνία κάστερ για την έκδοση με ABS (26,5 μοίρες από 27) όπως και διαφορετικό ίχνος (115mm με ABS – 112mm χωρίς ABS). Διαφορές μεταξύ τους υπάρχουν τόσο στο ολικό μήκος (2,267mm από 2,248 του Strada) στο ύψος σέλας (875mm από 860mm του Strada) ενώ πάλι κάνει εντύπωση ότι η έκδοση του Terra με ABS έχει ύψος σέλας στα 865mm.
H κατασκευή του θα γίνεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ιταλία. H Husqvarna έχει φροντίσει να το εξοπλίσει με τα παρακάτω αξεσουάρ: Ψηλότερη ζελατίνα, προστατευτικές χούφτες, χαμηλότερη σέλα, προστατευτική ποδιά κινητήρα, θερμαινόμενα γριπ, συναγερμό, μαλακή τσάντα για φόρτωμα, βαλίτσα, πλαϊνές βαλίτσες.

Οδηγικές φωτογραφίες



Στατικές φωτογραφίες



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 16:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Husqvarna TR 650 Strada 2013 Husqvarna Nuda 900 – Nuda 900R 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon