.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 16:42

Husqvarna Norden 901 - Η επίσημη παρουσίαση, τεχνικά χαρακτηριστικά και 200 φωτογραφίες

Η Husqvarna παρουσίασε επίσημα το Norden 901 παραγωγής, μια Adventure μοτοσυκλέτα με πιο στρογγυλεμένη ρετρό εμφάνιση, 105 ίππους, πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και κορυφαίο επίπεδο στάνταρ και aftermarket εξοπλισμού, έτοιμη να σας ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και πίσω, τόσο από την άσφαλτο, όσο και από το χώμα.

Η "vintage" εμφάνιση του Norden 901 παραγωγής φέρνει στο μυαλό το θρυλικό KTM 990 Adventure ενώ είναι πολύ κοντά σε αυτή της πρωτότυπης μορφής της μοτοσυκλέτας.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται φορτωμένη με κορυφαίο εξοπλισμό από το εργοστάσιο, αν κάποιοι σχολίασαν το γεγονός πως για να κρατηθεί χαμηλότερα η τιμή η Husqvarna δεν εξόπλισε το Norden με το τοπ ανάποδο πιρούνι WP XPLOR 48mm που βρίσκουμε στο KTM 890 Adventure R.

Στην καρδιά τoυ Norden χτυπά ο Euro 5 δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 889 κ.εκ. που γνωρίζουμε από το KTM 890 Adventure, με 105 hp και 10.2 κιλά ροπής, ενώ στα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνονται τρία Riding Modes (Street, Rain, Offroad) κι ένα ακόμα προαιρετικό (Explorer mode), δικάναλο Cornering ABS με Street & Offroad modes και δυνατότητα απενεργοποίησης, Cornering Traction Control, shifter και blipper. Ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Οι τροχοί είναι tubeless και ακτινωτοί, σε πραγματικές Adventure διαστάσεις (21 και 18 ίντσες), οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις είναι οι κορυφαίες WP APEX, στα φρένα μπροστά έχουμε δυο δίσκους 320 mm με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ το ρεζερβουάρ χωρά 19 λίτρα καυσίμου, για μέγιστη αυτονομία 400 χλμ. σε ιδανικές συνθήκες.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα διπλής χρήσης Pirelli Scorpion Rally STR, ενώ στα όργανα βρίσκουμε μια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη με δυνατότητα συνδυασμού της με ενδείξεις από το smartphone του αναβάτη που μπορεί να τοποθετηθεί από πάνω της.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται με δυνατότητες συνδεσιμότητας -στον aftermarket εξοπλισμό-, για χαρακτηριστικά πλοήγησης, τηλεφωνίας και μουσικής.

Το ατσάλινο πλαίσιο χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρων τμήμα του, ενώ τα φαρδιά μαρσπιέ έχουν σχεδιαστεί για να μπορεί ο αναβάτης να οδηγεί άνετα όρθιος για πολλή ώρα. Τα ελαστικά παρεμβύσματα τους αφαιρούνται για λασπωμένες καταστάσεις.

Στάνταρ είναι οι προστασίες πλαισίου, που θα σας βοηθήσουν να βγείτε αλώβητοι σε κάποια πτώση.

Η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας έχει στόχο την ευέλικτη σπορ οδική συμπεριφορά, δίχως να θυσιάζει την άνεση στο ταξίδι, τόσο σε άσφαλτο όσο και offroad.

Το πίσω αμορτισέρ είναι τοποθετημένο υπό κλίση, για να χαμηλώσει το ύψος της σέλας, που βρίσκεται στα 854 mm. Ο αναβάτης βρίσκεται κοντά στον μπροστινό τροχό, για καλύτερη αίσθηση και βελτιωμένο κράτημα, ενώ το μακρύ αλουμινένιο ψαλίδι βοηθά στην εύρεση πρόσφυσης. Σημειώστε πως δεν υπάρχει μοχλικό πίσω, για μεγαλύτερη απλότητα και ευκολία συντήρησης.

Το ατσάλινο υποπλαίσιο χωροδικτύωμα βοηθά στο να κρατηθεί το βάρος της μοτοσυκλέτας χαμηλά, με τη Husqvarna να ανακοινώνει 204 στεγνά κιλά για το Norden. Αν προσθέσουμε τα 19 λίτρα καυσίμου, τα λάδια του κινητήρα και τα υπόλοιπα υγρά, υπολογίσετε ένα γεμάτο βάρος κοντά στα 230 κιλά.

Μαζί με το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο APEX πιρούνι των 43 mm της WP, με τα 220 mm διαδρομής, και το ρυθμιζόμενο μονό πίσω WP APEX αμορτισέρ με 215 mm διαδρομής το Norden έρχεται εξοπλισμένο και με σταμπιλιζατέρ. Εύκολα γίνεται η ρύθμιση της προφόρτισης πίσω με ένα χοντρό χειριστήριο, ώστε να αλλάζει εύκολα χαρακτηριστικά όταν προστίθεται αναβάτης, ή αποσκευές.

Η αλουμινένια τιμονόπλακα είναι σφυρήλατη, το κωνικό αλουμινένιο τιμόνι προσφέρει άνεση και βέλτιστο έλεγχο, ενώ ο αναβάτης μπορεί να το μετακινήσει 30 mm μπρος-πίσω για να φέρει τη θέση του ακριβώς στα μέτρα του.

Το κοστούμι της μοτοσυκλέτας έχει σχεδιαστεί να μην προεξέχει πολύ από τον κινητήρα και το πλαίσιο (tight-fit), ενώ οι χούφτες στο τιμόνι περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό.

Στη μάσκα βρίσκουμε έναν στρογγυλό LED προβολέα και 2 ενσωματωμένα προβολάκια ομίχλης, και αυτά στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ δίπλα και κάτω δεξιά από την οθόνη οργάνων υπάρχει μια έξοδος ρεύματος για μικροσυσκευές.

Η σέλα ρυθμίζεται καθ' ύψος, και είναι στενή στο μπροστινό μέρος του τμήματος του αναβάτη, ώστε εκείνος να μπορεί να πατήσει ευκολότερα στο έδαφος.

Η Husqvarna έχει δώσει έμφαση στην άνεση των επιβαινόντων πάνω στη συγκεκριμένη σέλα, ενώ της χάρισε και ραβδώσεις για καλύτερο κράτημα ακόμα και σε βροχερές / λασπωμένες συνθήκες.

Στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκονται και θερμαινόμενες σέλες, για έξτρα... θαλπωρή στα κρύα του χειμώνα.

Ο κύριος όγκος του ρεζερβουάρ βρίσκεται μπροστά από τα γόνατα του αναβάτη, γύρω από τον κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας ελαφριά αίσθηση στις μανούβρες και βελτιώνοντας την ευελιξία.

Τα 19 λίτρα καυσίμου προσφέρουν μέγιστη αυτονομία 400 χιλιομέτρων σε ιδανικές συνθήκες σύμφωνα με τη Husqvarna, ενώ η πανέμορφη μεταλλική τάπα του ρεζερβουάρ έχει χαραγμένο πάνω της το λογότυπο και το όνομα της Husqvarna.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κάτω μέρος του ρεζερβουάρ προσφέρει παράλληλα και προστασία στα πόδια του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων των 5 ιντσών έχει αυτόματα ρυθμιζόμενο κοντράστ ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, ενώ ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει τις απεικονίσεις των ενδείξεων ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 889 κ.εκ. ζυγίζει μόλις 53,4 κιλά δίχως λάδι, ενώ έχει αραιά διαστήματα συντήρησης, κάθε 15.000 χιλιόμετρα.

Οι δύο αντικραδασμικοί άξονες φροντίζουν για την άνεση των επιβαινόντων, ενώ ο ψεκασμός είναι της Dell'Orto.

Οι εργονομικοί διακόπτες περιλαμβάνουν ένα διακόπτη menu με 4 πλήκτρα στο αριστερό γκριπ, και ξεχωριστό χειριστήριο για το cruise control.

Το Cornering ABS της Bosch έχει ρυθμίσεις ειδικά για το Norden, ενώ το σύστημα διαθέτει μια πρωτάκουστη λειτουργία όπου στο Street ABS mode ο αναβάτης μπορεί να φρενάρει όσο δυνατά θέλει, και η μοτοσυκλέτα δεν θα τον αφήσει να φάει καπάκι από endo!

Στο Offroad mode, το ABS επενεργεί μόνο στον μπροστινό τροχό, όπου επεμβαίνει πολύ πιο αργά από ότι στην άσφαλτο.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει και σύστημα Motor Slip Regulation (MSR) που ρυθμίσει το φρένο κινητήρα και αποτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού αν κλείσετε απότομα το γκάζι, ή κατεβάσετε μαζί 2-3 ταχύτητες.

Η μονάδα αδρανειακών μετρήσεων IMU των 6 αξόνων χαρίζει Cornering χαρακτηριστικά και στο ρυθμιζόμενο Traction Control, με τη νέα γενιά Cornering MTC της ΚΤΜ να έχει 2 επιπρόσθετους αισθητήρες, για σπινάρισμα και κλίση μοτοσυκλέτας, για κορυφαία λειτουργία του συστήματος σε όλες τις συνθήκες.

Τα Riding Modes αλλάζουν την απόκριση στο γκάζι, το επίπεδο του traction control αλλά και, αναλόγως του Mode, την μέγιστη ιπποδύναμη.

Στο Street έχουμε... αγριεμένα τα πράγματα, στο Offroad αντίθετα η απόκριση είναι πιο γλυκιά και το Traction επιτρέπει μεγαλύτερη πλαγιολίσθηση, και στο Rain έχουμε τη γλυκύτερη απόκριση, το πιο "αυστηρό" Traction Control και μικρότερη μέγιστη ιπποδύναμη.

Τέλος, στο προαιρετικό Explorer mode, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει απόλυτα όλες τις παραμέτρους.

Η Husqvarna θα έχει σύντομα διαθέσιμη τόσο μια εκτενή γκάμα αξεσουάρ για το Norden (βαλίτσες μαλακές και σκληρές, κιτ χαμηλώματος της μοτοσυκλέτας, ergo σέλες, εξάτμιση της Akrapovic, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ζελατίνα, κ.α.) αλλά και για τον αναβάτη (jacket, παντελόνι, γάντια, κράνος, κ.α.).

Το Husqvarna Norden 901 θα είναι διαθέσιμο από τον Νοέμβριο του 2021 σε όσες χώρες το υποδεχθούν πρώτες, και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται ΚΑΙ η Ελλάδα, όπως μάθαμε από την επίσημη αντιπροσωπεία, ενώ η τιμή της μοτοσυκλέτας στη χώρα μας θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε -θα σας κρατάμε ενήμερους!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ HUSQVARNA NORDEN 901
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Κινητήρας 2Κ, 4Τ, 4Β/Κ, 2ΕΕΚ, Υ/Ψ
Κυβισμός 889 cc
Διάμετρος / Διαδρομή 90,7/68,8 mm
Ιπποδύναμη 77 kW (105 hp) @ 8000 rpm
Ροπή 100 Nm (10.2 Kgm) @ 6500 rpm
Συμπίεση 13.5:1
Εκκίνηση Μίζα / 12V 10Ah
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τροφοδοσία DKK Dellorto (Σώμα ψεκασμού 46mm)
Λίπανση Δύο αντλίες λαδιού
Πρωτεύουσα Μετάδοση 39:75
Τελική Μετάδοση 16:45
Συμπλέκτης Με ντίζα PASC συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης
Διαχείριση κινητήρα / ανάφλεξη Bosch EMS με RBW
Traction control MTC (με cornering χαρακτηριστικά, 3-Mode, με δυνατότητα απενεργοποίησης, Explorer mode προαιρετικό)
ΠΛΑΙΣΙΟ, ΦΡΕΝΑ, ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Πλαίσιο Chro-Moly ατσάλινο με τον κινητήρα ως φέρων μέρος του
Υποπλαίσιο Chro-Moly ατσάλινο χωροδικτύωμα
Τιμόνι Αλουμινένιο, Ø 28/22 mm
Μπροστινή ανάρτηση Ανάποδο πιρούνι WP APEX Ø 43 mm
Ρυθμίσεις ΑΕ / ΑΣ / ΠΕ
Πίσω ανάρτηση WP APEX μονό αμορτισέρ
Ρυθμίσεις ΑΕ / ΠΕ
Διαδρομή εμπρός / πίσω 220 mm / 215 mm
Μπροστινό φρένο 2 x 4-πίστονες ακτινικές δαγκάνες J.Juan, Δ Ø 320 mm
Πίσω φρένο 2-πίστονη δαγκάνα J.Juan, Δ Ø 260 mm
ABS Bosch 9.1 ME (Cornering-ABS και Offroad mode, δυνατότητα απενεργοποίησης)
Τροχοί εμπρός / πίσω Tubeless αλουμινένιοι ακτινωτοί τροχοί 2.50 x 21''; 4.50 x 18''
Ελαστικά εμπρός / πίσω Pirelli Scorpion Rallly STR 90/90 R 21; 150/70 R 18
Αλυσίδα X-Ring 520
Τελικό εξάτμισης Από ανοξείδωτο ατσάλι
Γωνία κάστερ 64,2°
Offset 30 mm
Trail 106,9 mm
Μεταξόνιο 1,513 mm ± 15 mm
Ελ. απόσταση από το έδαφος 252 mm
Ύψος σέλας 854 / 874 mm
Ρεζερβουάρ 19.0 λίτρα
Βάρος χωρίς καύσιμο 204 kg
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ  
ABS Modes Street (με cornering χαρακτηριστικά) / Offroad
Ride Modes Street, Rain, Offroad (Explorer – προαιρετικό)
Συστήματα διαχείρισης κινητήρα MTC, MSR, Easy Shift
Cruise Control Original Equipment
Συνδεσιμότητα Turn-by-Turn πλοήγηση, τηλεφωνία, μουσική
Τεχνικά αξεσουάρ Μονάδα συνδεσιμότητας, TPMS, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon